Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wat is er mooier dan duurzame warmte uit je eigen bodem?"

De glastuinbouw en de stad kunnen elkaar versterken in de energietransitie. Dat was de belangrijkste conclusie van de zevende Meet & Greet Energie van Greenport West-Holland. Geothermie – bijvoorbeeld uit de tuinbouw – speelt daarbij een belangrijke rol, vertelde onder meer keynote speaker wethouder Liesbeth van Tongeren van gemeente Den Haag. “Geothermie is de volgende en betere stap in onze energievoorziening.”

De Meet & Greet Energie had dit jaar als thema ‘Energie voor kas en stad’. Verschillende sprekers gingen in op hoe de tuinbouw zich inzet voor duurzame warmte en stroom, en hoe daarmee ook de bebouwde omgeving kan worden verwarmd. Frank van Kuppeveld, ambassadeur Energie Greenport West-Holland en wethouder van Pijnacker-Nootdorp, presenteerde het nieuwe EnergieAkkoord van de Greenport, dat vandaag door gedeputeerde Adri Bom-Lemstra is ondertekend.

Warmte uit eigen bodem
Stijn Schlatmann, Projectleider WarmteSamenwerking Oostland, gaf aan hoe in de regio Oostland wordt gewerkt aan een warmtenet, waar ook woonwijken op aangesloten zullen worden. Het is volgens hem een kwestie van tijd voordat zo’n net wordt gerealiseerd. Hij verwacht dat over vijf tot tien jaar de eerste woonwijken in de regio voorzien kunnen worden van restwarmte vanuit de haven en uit de tuinbouw. “Er is warmte genoeg, en we liggen op koers.”

Liesbeth van Tongeren is wethouder Duurzaamheid van de gemeente Den Haag. Ze toonde zich een groot voorstander van samenwerking met de glastuinbouw, en van geothermie. Binnenkort gaat het eerste aardwarmteproject in Den Haag draaien. “Wat is er mooier dan duurzame warmte uit je eigen bodem?” Bovendien zorgt duurzame warmte als geothermie ook voor werkgelegenheid: zo wordt veel onderzoek gedaan in de regio en het hoofdkantoor van de International Geothermal Association (IGA) komt naar Den Haag.

Fossielvrije tomaten

Er is veel regionaal overleg over warmte voor de stad, aldus van Tongeren. “We onderzoeken hoe we slim kunnen aansluiten op een regionaal warmtenet. De warmtevraag van woningen is immers anders dan die van de kassen.” De verduurzaming van de energievoorziening is dan ook een voortdurend proces, aldus de Haagse wethouder. “Iedereen vraagt om een tijdlijn van de energietransitie, maar het is een iteratief proces dat je samen oppakt.”

Jacco Besuijen is energiemanager van telersvereniging Prominent, betrokken bij diverse warmtecoöperaties in de Greenport West-Holland en bovendien lid van de stuurgroep van het EnergieAkoord. “Het liefst willen we alleen fossielvrije tomaten telen”, vertelde hij over de duurzame ambities van Prominent. Ook volgens hem kunnen de stad en de glastuinbouw elkaar helpen. “We kunnen elkaar op veel manieren aanvullen.” Hoe de Prominent-bedrijven eruitzien in 2040? “Dat wordt een puzzel met geothermie, restwarmte uit de haven en tijdens piekmomenten groene elektriciteit.”

Bekijk hieronder de volledige Meet & Greet Energie:

Publicatiedatum: