Jacco Besuijen, Prominent:

"De drijfveer om nu over te stappen op duurzame energie komt nu niet van de energieprijs"

Zijn functie is doordrenkt van duurzaamheid. Als manager inkoop en energie bij Prominent is Jacco Besuijen iedere dag bezig met de vraag: hoe kan het nog duurzamer? Enerzijds om kosten te drukken voor de 29 Prominenttelers met 440 hectare areaal, anderzijds voor een langdurig behoud van de glastuinbouwsector. Hoe doet Jacco dat? 

Op Westland Woont Duurzaam vertelt hij erover, zoals hij dat woensdagmiddag ook in het webinar van de Meet & Greet Energie van Greenport West-Holland deed. 


Jacco bij de Meet & Greet Energie 2020 van Greenport West-Holland

Toen hij tien jaar terug bij Prominent ging werken, werd er in de glastuinbouw door veel telers flink geïnvesteerd in WKK-installaties. Een grote verbetering ten opzichte van de ouderwetse ketels waarmee telers hun kas verwarmden. “In een ketel heb je alleen warm water. Een WKK wekt tegelijkertijd warmte en elektriciteit op.”

In vergelijking met een ketel is dat een behoorlijke rendementsverbetering. “Je gebruikt het aardgas nuttiger. Een grote duurzame stap voor de glastuinbouw destijds.”

Maar tijden veranderen. “Pas de laatste jaren wordt dat maatschappelijk gezien anders uitgelegd. Nu kijken consumenten vooral naar de CO2-footprint.”

De keuze: emotie versus Excel-bestanden
Prominent is goed voor 440 hectare glastuinbouw. Alle bedrijven hebben een WKK-installatie. Een derde heeft inmiddels toegang tot een duurzame energiebron, vertelt Jacco. Hij verwacht dat daar de komende jaren heel wat bedrijven bij zullen komen, al is het voor veel telers een moeilijke keuze. “Een tuinder rekent alles door. Op dit moment is de energieprijs zo laag, dat je nooit uitkomt met je investering in een duurzame energiebron. De drijfveer om nu over te stappen op duurzame energie moet dus ergens anders vandaan komen. Op gevoel bijvoorbeeld en de mogelijkheid dat er straks meer energiebelasting op gas komt. Maar bijvoorbeeld ook vanuit de gedachten van de consument, die graag producten wil kopen die fossielvrij geproduceerd zijn.”

Het vergt een lange termijn visie van glastuinbouwondernemer om te investeren in een duurzame energiebron. “En dat is misschien wat makkelijker voor een familiebedrijf dat al een tijd meedraait en waar de volgende generatie klaarstaat, dan in een bedrijf zonder opvolging dat vijf jaar vooruit plant. Dan neem je geen beslissing uit emotie, maar gebaseerd op Excel-bestanden. En dat snap ik ook.”

Ondanks de huidige lage energieprijs, ziet Jacco veel telers een groene keuze maken. Ook subsidies zijn voor veel glastuinbouwondernemers een duwtje in de goede richting.

Lees hier het hele verhaal.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven