Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BPL Pensioen: minder opbouw, waarschijnlijk tóch korten

Eind vorig jaar hebben werkgevers- en werknemersorganisaties betrokken bij BPL Pensioen een akkoord gesloten over de versterking van de pensioenregeling en verhoging van de pensioenpremie. Voor 2021 moeten in lijn met die afspraken, nog een paar zaken worden ingevuld. Verder kan het zijn dat BPL Pensioen begin volgend jaar toch moet gaan korten. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Toekomstige uitbetaling pensioenen betaalbaar houden
Om de toekomstige uitbetaling van pensioenen betaalbaar te houden heeft men in dat akkoord afgesproken dat de pensioenpremie in 2 jaar met 4,7% zal stijgen. Zowel werkgevers als werknemers zijn daardoor meer premie gaan betalen, waardoor aan de eisen van de Nederlandsche Bank voldaan wordt. Daarbij is ook de vrijvallende VPL-premie voor een deel benut om deze premieverhoging te betalen.

Opbouwpercentage 2021
Er werd afgesproken dat het opbouwpercentage 2021 in het najaar van 2020 vastgesteld zou worden met de voorwaarde dat deze met een premie van 26,4% voldoet aan de wet- en regelgeving. Het opbouwpercentage kon toen nog niet worden vastgesteld en ook was er toen geen draagvlak om de premie te verhogen. Uit berekeningen blijkt nu echter dat met de vastgestelde premie het opbouwpercentage 1,7% in plaats van de eerder gestelde 1,875% wordt om binnen de wet- en regelgeving te kunnen blijven.

Mogelijke korting van de pensioenen
De rente is laag. Daardoor is de financiële situatie van veel pensioenfondsen zorgelijk. Dat geldt ook voor BPL Pensioen. Om uit te rekenen hoeveel geld BPL Pensioen nú moet hebben, om stráks de pensioenen te kunnen betalen, moet gerekend worden met een rente. Doordat de rente erg laag is, moet BPL Pensioen nú al veel geld in kas hebben. De beleggingsresultaten van BPL Pensioen zijn goed, maar ze kunnen niet op tegen die lage rente. Het ziet er dan ook naar uit dat BPL Pensioen maatregelen moet nemen. Als deze dekkingsgraad op 31 december 2020 onder de 90% ligt (dat is al een tijd het geval), dan moet BPL Pensioen de pensioenen in 2021 korten (ingegane en toekomstige pensioenen verlagen). Dit om te zorgen voor een gezond pensioenfonds dat voldoet aan de wet- en regelgeving en in staat is om de pensioenuitkeringen nu én in de toekomst te kunnen blijven betalen. Zoals het er nu naar uitziet is dat alleen mogelijk als BPL Pensioen maatregelen neemt. De vakbonden zien er daarbij op toe dat dit alleen wordt gedaan als het nodig is.

BPL Pensioen zal deelnemers daar begin volgend jaar over informeren.

bron: FNV

Publicatiedatum: