Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pleidooi voor verkoopverbod voor gele bieslelie

Stichting platform Stop invasieve exoten heeft minister Schouten van Natuur, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om snel een verkoopverbod in te stellen voor de gele bieslelie. Deze uit Noord-Amerika afkomstige tuinplant wordt de laatste jaren vaker in natuurgebieden gezien. Daar overwoekert de invasieve exoot orchideeën en andere zeldzame planten.

De gele bieslelie is een tot 25 centimeter hoge plant met grasachtige bladen en gele stervormige bloemen. Verspreiding vindt plaats via zaad. De exotische tuinplant werd in 2007 voor het eerst in de Nederlandse natuur gevonden, op 4 plekken in Zeeland en Brabant. In totaal werden toen 25 planten aangetroffen.

De eerste jaren bleef het aantal locaties en het aantal gevonden planten laag, maar sinds 2017 is een exponentiële groei te zien. Inmiddels is de exotische woekerplant in bijna alle provincies gesignaleerd, en zijn dit jaar ruim 14.000 planten gevonden. De gele bieslelie groeit op vochtige, schrale zandgronden, en overwoekert daar orchideeën

Minister Schouten is momenteel bezig om een verkoopverbod in te stellen voor de Japanse duizendknoop. Wanneer ze ook deze woekerplant opneemt in de wetgeving die zij momenteel voorbereidt, kan een verkoopverbod voor de gele bieslelie al op 1 juli 2021 een feit zijn.

bron: Stichting platform Stop invasieve exoten

foto: appeltern.nl

Publicatiedatum: