Peter van Noort blikt terug op bloeiproef Evanthia bij Van Tuijl

“Kracht Brassica Empire steeds meer op waarde geschat”

Tholen - In een proef bij Peter van Tuijl in Gameren heeft Evanthia alle commerciële rassen en experimentals uit het brassica assortiment bij elkaar gezet. Het assortiment is de afgelopen jaren sterk gegroeid en zo ook de markt, reden te meer om nu eens alles overzichtelijk bij elkaar te zetten. Bovendien waren ook de soorten van enkele andere veredelaars, voor wie Evanthia als distributeur de exclusieve Europese verkoop voert, opgezet.

Peter van Noort begeleidde namens Evanthia de proef. Centraal stond de eigen genetica, welke de merknaam Empire draagt. Hieronder valt een breed assortiment kleuren en bladvormen – rond, gevederd, gekarteld, etc. – maar heeft, weet Peter, als écht onderscheidend kenmerk t.o.v. de concurrentie een bovengemiddelde hardheid. “Dit zorgt voor een betere ziekte resistentie en een langere houdbaarheid. In de keten wordt Brassica Empire inmiddels op waarde geschat. Vanuit de bloemisten is er een actieve vraag naar Empire en in de handel resulteert het in een gemiddeld hogere prijs voor de kweker.”

Peter (rechts): Met een hoge mate van uniformiteit en een ideale steellengte, kan de kweker met Brassica Empire rekenen op een efficiënte oogst en een gemiddeld hoger percentage oogstbaar product.

Waar het vandaag de dag vooral op aankomt, is een goede spreiding, vervolgt hij. Het seizoen begint eind augustus al met de zgn. vroege soorten. Dan volgen soorten uit het ‘middensegment’, in november volgen de late. Het weer is dan ook een cruciale factor in de groei en bloei, waar zowel productie als handel dan ook meer dan een beetje rekening mee moet houden. Daarnaast is de grond – zand of klei – van invloed. Daarná heb je nog de kasteelt, wat in de laatste maand van het jaar voor nog wat extra aanvoer zorgt. Dat is echter een minderheid, zo’n 95% van alle stelen komt van buiten.

Uit de proef zijn ongetwijfeld een tal van nieuwe inzichten tevoorschijn gekomen. Vooral voor wat betreft de nieuwe nummers zijn er op basis van de bevindingen een aantal knopen doorgehakt. “Vanaf volgend jaar zullen we een aantal nieuwe rassen commercieel beschikbaar hebben. Dit betreft o.a. een Olga-type die sneller kleurt, een rondbladige ‘groenblijver’, en – heel bijzonder – een rood-zwart bladerige variëteit.”

V.l.n.r.: Experimental 150451, Empire Fedora (intro 2021), en Empire Zaneta (intro 2021)

“Met de teler hadden we het heel erg getroffen. Brassica begint qua aantallen steeds meer een retail product te worden, maar Peter van Tuijl teelt nog echt voor het hogere segment. In plaats van een vrachtwagen vol met één soortje levert hij in het seizoen wel 25 soorten, en dan van iedere variëteit een half karretje. De proef is dan ook onder kundige begeleiding verlopen.

Drone
Een proef is in de eerste plaats om naar te kijken. Wegens corona en alle bijkomende belemmeringen werd ervoor gekozen ditmaal helemaal geen mensen uit te nodigen. Daarentegen zijn mooie opnames gemaakt; onderstaande (drone)video is gemaakt door Chris Biesheuvel van CBI Productions.

Voor meer informatie:
Evanthia

Peter van Noort (product manager)
+31 (0) 6 433 59 090
p.vnoort@evanthia.nl

Leo Boers (teeltadviseur)
+ 31 (0) 6 124 60 597
l.boers@evanthia.nl

www.evanthia.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.