Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inbedrijfname tweede compressor Alco

Om aan de toenemende vraag van de glastuinbouw naar CO₂ te kunnen blijven voldoen is OCAP in samenwerking met bio=ethanol producent Alco Energy Rotterdam vorig jaar gestart met de bouw van een tweede compressor op het terrein bij Alco. Deze compressor komt naast de bestaande compressor waarmee OCAP al sinds 2012 bio- CO₂ van deze fabriek betrekt. De bouw van de tweede compressor is inmiddels afgerond en na een periode van proefdraaien is de compressor geheel volgens plan in gebruik genomen.


Foto's: Linde Gas Benelux B.V.

Deze uitbreiding stelt OCAP onder meer in staat om in 2021 het gebied “Aalsmeer/De Kwakel” te ontsluiten. De provincie Noord-Holland steunt deze uitbreiding met een subsidie vanuit TWIN-H subsidiemiddelen. ‘Meer bio- CO₂ is essentieel voor het veiligstellen van de CO₂ levering aan de glastuinbouw op de langere termijn’, aldus Jacob Limbeek, directeur OCAP. ‘Zoals bekend moeten de grote industrieën straks heffingen betalen voor de uitstoot van fossiele CO₂  waardoor voor hen de opslag van deze fossiele CO₂ onder de zeebodem een economische voorkeur heeft.’



Zonder aanvullend beleid, zouden de verschillende initiatieven die op dit moment ondernomen worden voor CO₂ opslag in lege gasvelden onder de zeebodem potentieel een bedreiging kunnen zijn voor de levering vanuit zowel bestaande als toekomstige CO₂ bronnen voor de glastuinbouw. OCAP, Glastuinbouw Nederland en Shell hebben daarom de handen ineengeslagen en zijn in gesprek gegaan met de ministeries van LNV en EZK om naast CCS (opslag op zee) ook CCU (hergebruik van CO₂) mogelijk te houden. Deze zomer hebben beide ministeries met een brief gereageerd op een motie van de Tweede Kamer om de CO₂ voorziening richting de glastuinbouw zeker te stellen. Dit voorstel moet in de komende maanden nog verder worden uitgewerkt en de tijd daarvoor dringt, maar dit voorstel is een goed uitgangspunt voor het behoud van de bestaande CO₂-levering voor de glastuinbouw. Het voorstel zet daarnaast met name in op de ontwikkeling van meer bio- CO₂ aanbod voor de glastuinbouw. Met de realisatie van een tweede compressor bij Alco, zet OCAP daarvoor nu al een belangrijke stap.

bron: OCAP

Publicatiedatum: