Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pilotproject met extra hoge compostgiften

De BVOR, de branchevereniging voor producenten van compost en andere hernieuwbare grondstoffen uit organische reststromen,  coördineert dit najaar een pilotproject waarin een groep akker- en tuinbouwers extra hoge compostgiften toepast om het organisch stofgehalte in de bodem versneld te laten toenemen.

Aan de pilot nemen verschillende Nederlandse boeren deel met diverse teelten. Het primaire doel hiervan is het vaststellen van het effect van de hoge compostgiften op de organische stofgehalten in de bodem, op korte en langere termijn. Een tweede doel is het vaststellen van bij-effecten van de hoge compostgiften, zoals verbetering van het bodemleven, bodemstructuur, vochtvasthoudend vermogen en nutriëntenbeschikbaarheid.

De hoge compostgiften van circa 150 ton per hectare worden eenmalig gegeven en vervolgens opgevolgd door andere maatregelen om de organische stofopbouw verder te stimuleren.


Het verspreiden van compost bij een van de deelnemers aan het project, Uijen Tuinbouw in Herpen. Voor deze proef hebben ze speciaal een perceel gekozen met een laag organisch stofgehalte. Uijen Tuinbouw teelt spinazie, prei en rucola.

Inspiratie uit Oostenrijk
Deze pilot is geïnspireerd door een Oostenrijks systeem. In Oostenrijk stimuleert men boeren via een privaat systeem van koolstofcredits om actief te werken aan meer organische stofopbouw in de bodem. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor initieel hoge doseringen compost. Deze vormen een kick-start voor de opbouw van humus in de bodem.

De resultaten van de pilot in Nederland worden onder meer worden gebruikt in een breder onderzoeksprogramma dat zich richt op koolstofvastlegging in minerale landbouwbodems. Dit programma omvat een serie kennisprojecten die een consortium onder leiding van Wageningen Universiteit uitvoert. Het is onderdeel van de Klimaatagenda landbouw.

Pilot NL net van start
De pilot is net gestart en loopt meerdere jaren. Omdat hoge compostgiften door de meststoffenregels niet zonder meer zijn toegestaan, is voor de pilot een ontheffing van RVO gegeven.

De BVOR coördineert het pilotproject. Zij werkt hierin onder meer samen met onderzoeksbureau CLM en met Van Iersel. De gebruikte compost is van de hoogste kwaliteit (groencompost klasse A), en wordt geleverd door Van Iersel Compost. Voor de pilot is financiële ondersteuning verkregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Publicatiedatum: