Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
WHC organiseert Brexit webinars voor internationale sierteeltsector

Wat is goed: 'free of soil’ of ‘practically free of soil’?

Tholen - Conclusie van Brexitwebinar nummer 795, in het 53ste jaar van de Brexitonderhandelingen, is dat ‘we still await results of negotiations’. Een zestal sprekers, die ongeveer onze hele sierteelt vertegenwoordigen, vroegen zich af waarom de ene partij die niet aan tafel zit, namelijk de Britse overheid en in het bijzonder het Department for Environment, Food & Rural Affairs (DEFRA), er maar niet toe kan besluiten besluiten te nemen over de praktisch gang van zaken rondom de in- en uitvoer van bloemen en planten ná 1 januari aanstaande.


Van linksboven mee met de klok: Eline van den Berg, Tim Briercliff, Stefan Koopman, Bruce Harnett, Sally Cullimore en Henk Westerhof

Ter illustratie. Bollenhandelaren die nú partijen klaarzetten voor verzending naar de VK, weten niet of deze ‘free of soil’ of ‘practically free of soil’ moeten zijn. Telers weten niet in alle gevallen welke beestjes, middelen en soorten over een krappe maand nu wel en welke nu niet zijn toegestaan?* Exporteurs van bloemen zullen dadelijk 8% invoerrechten moeten betalen, voor planten is hier nog geen definitief besluit over genomen. En waar en wanneer precies vinden straks inspecties plaats en worden de benodigde certificaten bij geniet?

Tussen 0 en 20% extra kosten
Dát er invoerrechten, nieuwe fytosanitaire eisen, extra logistieke handelingen en wachttijd en anderzijds extra kosten zitten aan te komen ligt voor de hand. Hoevéél dat zal zijn is echter praktisch niet in te schatten – alles bij elkaar opgeteld tussen de 0.6 en 19.4 procent, zou Royal FloraHolland berekend hebben. En corona, welke consequenties brengt dat met zich mee? Grote consequenties, welzeker, een handelsvolume dat naar schatting (van de Rabobank) tussen de 5 en 15% zal dalen. Er zit een grote ontslaggolf aan te komen en of er nu wel of geen deal komt, de economische ontwikkelingen op de middellange en lange termijn zijn uiterst onzeker.

beeld: Anthos

Uitstel?
Mocht Henk Westerhof, sprekend namens Anthos, het zeggen, dan komt er uitstel. Totdat e.e.a. geregeld is. Dat is redelijk, maar e.e.a. is nog niet geregeld en daarom blijft de onzekerheid groot. De handel moet het tot besluit doen met de dooddoener dat er kansen zullen volgen. Kansen bijvoorbeeld voor de Britse bollenbroeiers en dus voor de (Nederlandse) leveranciers, of kansen in abstractere zin, waarbij van de nood een deugd gemaakt wordt en allerhande processen eens zorgvuldig tegen het licht gehouden kunnen worden.

In het gisteren door het World Horti Center georganiseerde webinar kwamen achtereenvolgens Sally Cullimore van Horticultural Trades Association (HTA) uit Verenigd Koninkrijk, Eline van den Berg van Royal FloraHolland, Stefan Koopman van Rabobank, Bruce Harnett van Kernock Park Plants uit Cornwall-VK en Henk Westerhof van Anthos aan het woord. E.e.a. werd voorgezeten door Tim Briercliff, secretaris van AIPH. Komende vrijdag is specifiek de bloemenhandel uitgenodigd voor een tweede webinar specifiek gericht op de teelt, export en import van snijbloemen. Sprekers zijn dan Nigel Jenney van Fresh Produce Consortium, Ian Michell van Flamingo Group UK, Eline van den Berg van Royal FloraHolland, Stefan Koopman van Rabobank en Augusto Solano van Asocolflores uit Colombia.

*Een overzicht van de precieze stand van zaken leest u hier.

Publicatiedatum: