Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De boer of tuinder zwicht niet zomaar voor 'het snelle geld'

Als de nood aan de man is, kan de verleiding van het 'snelle geld' uit de drugswereld té groot worden voor boeren en tuinders. In de praktijk zijn veel ondernemers weerbaar en zwichten zij niet zomaar. Om het risico op een misstap in het criminele circuit echter nog kleiner te maken, adviseert een onderzoekscommissie ook de lokale overheden nadrukkelijk hun verantwoordelijkheid te nemen.  

En dan niet alleen met voorlichtingscampagnes, maar ook door bijvoorbeeld versnelde procedures voor herbestemming van agrarisch vastgoed, zodat een leegstaande schuur niet uitnodigt om iets anders illegaals te gaan telen of te produceren. 

En door de band tussen boer, tuinder en overheid te versterken. Op die manier zou de 'meldingsbereidheid' onder agrarisch ondernemers kunnen stijgen. Op dit moment is die namelijk laag. 

Ook glastuinbouw
Het onderzoek, in opdracht van ZLTO en het Landelijk Aanjaagteam Ondermijning (ATO), en uitgevoerd door onderzoeksbureau TwynstraGudde, werd gedaan in de periode januari-september 2020 en gepubliceerd in oktober. In totaal 6145 agrarisch ondernemers in de ZLTO-regio's Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland ondervraagd.

De glastuinbouw was onder respondenten ondervertegenwoordigd, maar ook hier lonkt soms de criminaliteit, zoals een recente rechtszaak over een komkommerteler met cannabis in zijn kas nog liet zien. Bij deze teler was de illegale bijverdienste  een noodgreep om het hoofd boven water te houden. 

Bekijk hier het hele onderzoeksrapport, gisteren door het Ministerie van Justitie en Veiligheid gedeeld.