Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

China: eerste rozen geplant in nieuwe kas in Shandong

Vijf maanden na de start van het project zijn de eerste rozen geplant in de nieuwe kas van de Israëlische kassenbouwer Azrom in de Chinese provincie Shandong. De eerste 2.5 hectare van de 16 hectare kas zijn nu in productie en de rest van de kas is naar verwachting half januari klaar. Het uiteindelijke project wordt 30-40 hectare groot. De pandemie heeft het project wat lastiger gemaakt, maar Zviki Porat, de Global Marketing Manager van Azrom, is blij met het resultaat. 

Op maat gemaakte kas
De deal werd gesloten in mei, en in juni begon Azrom al met de bouw van de 16 hectare kas in Rizho. "De kas is uitgerust met allerlei systemen die nodig zijn om rozen van een hoge kwaliteit te kweken in het klimaat van Shandong. Het weer in China is erg variabel: de meeste plaatsen hebben erg hete zomers en heel koude winters. Daarom moet je praktisch nadenken over oplossingen voor beide seizoenen om de energie-efficiëntie hoog te houden en de kosten laag." Azrom heeft 60 jaar ervaring in het bouwen van op maat gemaakte kassen. 

"In China is de afgelopen jaren het beeld ontstaan dat geavanceerde landbouw altijd moet plaatsvinden in een glazen kas. De afgelopen 10 jaar zijn er een heleboel kassen gebouwd in China, maar veel van die kassen staan nu leeg of zijn omgebouwd tot restaurant. Dat komt doordat de meeste kassen helemaal niet geschikt zijn voor het Chinese klimaat, vooral op plaatsen waar de zomers erg heet zijn. De kas kan dan moeilijk geventileerd worden, doordat het ontwerp van de kas gebaseerd is op een Noord-Europees klimaat," legt Zviki Porat uit. 

" Nadat we in samenwerking met onze cliënt de omstandigheden en zijn wensen in kaart hadden gebracht, hebben onze engineers besloten hoe de kas ontworpen moest worden. Het is een Gotische structuur geworden met allerlei systemen zoals dubbele dakventilatie, dubbele schermdoeken (schaduw en thermisch), een warmwatersysteem, substraatgoten, enzovoorts. Het is echt een hightech kas geworden."

Momenteel is 2,5 hectare van de 16 hectare af en de rest wordt nog gebouwd. "De constructie staat en er wordt nu hard gewerkt aan het installeren van de interne systemen."

Vraag naar hoge kwaliteit
Porat vertelt dat de markt in China voor lokale producten steeds groter wordt. Dit geldt ook voor rozen: "Het land wil meer zelfvoorzienend worden. Daarbij komt dat de middenklasse blijft groeien en meer geld heeft om uit te geven en dus graag wil betalen voor goede rozen."

Strategische locatie 
Maar waarom de provincie Shandong? In een eerder artikel vertelde Porat over de keuze van zijn klant voor deze locatie: "De vraag naar rozen van hoge kwaliteit groeit in China. Oorspronkelijk werden 70-80% van de rozen geproduceerd in het Zuidwesten van het land (provincie Yunnan), vanwege het gunstige klimaat daar.  De beste markten -de Oostkust (Shanghai) en het noorden (Peking)- zijn echter zo'n 3000 kilometer verwijderd van Yunnan. De transportkosten en kwaliteitsvermindering van de rozen die met deze afstand gepaard gaan drijven de consumentenprijzen op. Vandaar dat een groep kwekers besloot om een kas van hoge standaard te bouwen in Rhizo, veel dichterbij de belangrijkste markten. Rhizo ligt precies tussen Peking en Shanghai in, 700 km van Peking en 600 km van Shanghai. Zo kan er veel beter aan de vraag naar hoge kwaliteit rozen voldaan worden, die voor gunstiger prijzen verkocht kunnen worden omdat het transport veel minder lang duurt."

Moeilijke tijden
Veel landen hebben het momenteel moeilijk door de pandemie. Voor Azrom is het ook een lastige tijd geweest, maar toch kijken ze met trots terug op hun tijd in China. "De grootste uitdaging was om onze toezichthouders van Israël naar China te krijgen. Dat kregen we gelukkig voor elkaar, en na een paar weken quarantaine konden ze op de locatie aanwezig zijn. Gelukkig heeft Azrom al 10 jaar een fabriek in China en sinds 2014 ook een kantoor. We hadden dus al lokale engineers aangenomen en opgeleid, en een sterk marketing- en operatieteam opgebouwd. Ons kantoor is in Kunming (provincie Yunnan). We hadden in het verleden al een aantal projecten in China gedaan, maar in 2014 hebben we ook echt een man daar neergezet en dat bleek de juiste beslissing. We waren blij dat we tijdens de pandemie door konden werken met ons lokale team." Het verkrijgen van sommige producten was nog wel een uitdaging: "Sommige componenten moesten worden geïmporteerd, maar het is gelukt om lokaal alternatieven te vinden van een hoge kwaliteit. Het was lastig om deze producten naar de bouwlocatie te transporteren, maar we hebben onze logistiek verbeterd waardoor we de componenten succesvol hebben kunnen implementeren in het project."

Aanwezig over de hele wereld
Azrom levert op maat gemaakte kassen over de hele wereld. Zelfs nu het bedrijf door de pandemie creatiever moet werken, is Azrom vastbesloten om hun product wereldwijd te blijven verspreiden. "Covid-19 zorgt voor uitdagingen, maar we vinden altijd een oplossing. Dat zit in ons DNA. Dat zie je ook als je naar onze kassen kijkt: we leveren niet gewoon een kas, maar een compleet plaatje. De kas moet zo snel mogelijk rendabel worden en we doen alles wat we kunnen om de teler succesvol te maken. We stoppen niet als een kas af is."

Voor meer informatie:
Azrom Greenhouses
Zviki Porat
[email protected] 
www.azrom.com  

Publicatiedatum: