Bram Groener, Stratech:

"Een no-deal heeft gevolgen voor uw product en documentatie"

Nog steeds zijn de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) over een handelsakkoord in volle gang. Maar zo langzaam als dit gaat, zo snel komt de datum 31 december in beeld. Vanaf dat moment gaan er andere regels gelden. Maar welke, dat is tot op heden onduidelijk. Dit is afhankelijk of het een deal of no-deal Brexit wordt. Is er op 1 januari 2021 geen akkoord, dan gelden vanaf dat moment de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). In dit artikel legt Bram Groener, Brexit-specialist bij Stratech, uit wat de gevolgen hiervan voor uw product en documentatie zijn.
 
Dik pak papier, extra doorlooptijd en hogere kosten
Een ding is zeker, we zullen volgend jaar een douaneaangifte moeten doen voor alle producten die we importeren uit of exporteren naar het VK. Deze producten zullen onderhevig zijn aan invoerrechten. Hierdoor worden producten niet alleen duurder, maar krijgt het bedrijfsleven ook te maken met extra handelingen. Voorbeeld: goederen van en naar het VK gaan nu zonder al te veel papierwerk op transport (circa 2 documenten). Diezelfde goederen moeten vanaf 1 januari onder begeleiding van een dik pak papier (minimaal 8 documenten) en op basis van de WTO-regels worden verscheept. 

Met andere woorden, onderdelen die u nu zonder problemen uit het VK binnenkrijgt en toepast/plaatst in uw eindproduct, zullen vanaf 1 januari 2021 moeten worden geïmporteerd. Dan dient er gekeken te worden op basis van de HS-code welk importtarief op het onderdeel van toepassing is en welke documenten benodigd zijn. Deze extra handelingen hebben grote gevolgen voor de transportkosten, doorlooptijd en dus het moment wanneer u over de onderdelen kunt beschikken.

Wat betekent een no-deal Brexit voor mijn eindproduct
Het pak papier en de formaliteiten die daarbij horen zijn één ding, maar welke consequenties heeft een no-deal Brexit voor de status van uw eindproduct? U dient zich ervan bewust te zijn dat op basis van een bepaald percentage VK onderdelen (afhankelijk van productsamenstelling etc.) in uw eindproduct, de oorsprong van dit product kan veranderen van EU-goed in VK-goed. Waardoor de preferentiële status van uw eindproduct door de handelsverdragen van de EU met derde landen niet meer van toepassing is en uw producten duurder worden of zelfs helemaal niet meer mogen worden verscheept naar bepaalde landen.

Extra kosten
De kosten zitten niet alleen in de invoerrechten, maar ook in de procedures, formaliteiten en extra documenten. Om een beeld te krijgen van de gevolgen van een no-deal Brexit en een overzicht hiervan kunt u gebruik maken van Access2Markets. De extra kosten zitten ook in bijvoorbeeld het oponthoud aan de grens. Gaat u deze doorbelasten aan uw klant of neemt u deze voor eigen rekening?

Het is mogelijk om hierover zelf afspraken te maken met uw klant of leverancier. Beter is het om hiervoor gebruik te gaan maken van Incoterms. Daarin staan internationale leveringsvoorwaarden die u kunt gebruiken voor afspraken met uw klanten en leveranciers. Het gebruik van de juiste Incoterm is essentieel om achteraf onvoorziene kosten te voorkomen.

Conclusie
De conclusie is, een no-deal Brexit heeft dus niet alleen een pak papier tot gevolg, maar ook mogelijk gevolgen voor uw producten. Zoek nu dus goed uit welke WTO-rechten er van toepassing zijn, wat hiervan de consequenties zijn voor de eventuele preferentiële status van uw goederen en wat de extra kosten zullen zijn. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bron: Stratech


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.