Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bewust grote kavels voor grote telers op Californië 2

Tholen - In augustus en september heeft het bestemmingsplan voor de ontwikkeling van glastuinbouwgebied Californië 2 ter inzage gelegen. Daarop werden zienswijzen ingediend en vroegen indieners zich af of er wel concrete vraag naar de circa 40 hectare grond voor kassen is. 

Ja, die is er zeker, volgens de gemeente Horst aan de Maas in antwoord op deze ingediende zienswijzen. Indieners wezen op een marktonderzoek uit 2007 dat inmiddels weleens verouderd zou kunnen zijn. Wat betreft de vraag naar glastuinbouwgrond die in dat onderzoek naar voren komt is het onderzoek dat zeker niet volgens de gemeente.

Gespreken gaande
Integendeel, er is volgens de gemeente concrete belangstelling voor de agrofood-kavel in combinatie met glastuinbouwpercelen. Met individuele glastuinbouwondernemers wordt al gesproken. Bij al deze kandidaten blijkt de duidelijke behoefte om bij het bedrijf arbeidsmigranten te huisvesten.

Slechts paar telers gaan grond vullen
De gemeente wijst erop dat Californië 2 meer ruimte biedt aan enkele kandidaten omdat de glastuinbouwsector en bijbehorende verwerking in het afgelopen decennium een forse schaalvergroting heeft
doorgemaakt. Daarom zal de vraag die al in 2007 werd geuit nu naar alle waarschijnlijk door veel minder telers worden ingevuld. 

De markt is volgens de gemeente, wijzend op cijfers van Wageningen Economic Research, dusdanig specifiek geworden dat het, ondanks het feit dat het gaat om een fors oppervlak, het nu niet meer mogelijk is een ‘regulier’ marktonderzoek uit te voeren: bij verkoop aan één of
twee kandidaten is het gebied reeds gevuld. Omdat ruimte voor grote kassen in Nederland beperkt is, wil men op Californië 2 die ruimte juist wel bieden. 

Meer over de plannen voorafgaand aan de eerste inzageronde hier.

Het na een eerste inzageronde gewijzigde bestemmingsplan ligt vanaf vandaag 20 november wederom 6 weken ter inzage. Het bestemmingsplan is online raadpleegbaar door te zoeken op het identificatienummer: NL.IMRO.1507.HMCALIFORNIE2-BPV1. 

 

Nu Californië 1 nagenoeg gerealiseerd is, wordt de ontwikkeling van Californië 2 opgestart. Daartoe is het bestemmingsplan Californië 2 opgesteld. Dit plan bestaat o.a. uit circa 68 hectare bruto plangebied, met daarin o.a. circa 40 hectare ten behoeve van glastuinbouw en 11 hectare voor een agrofood bedrijf (milieucategorie 3.2)