Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"strategisch keuzes maken in onzekere tijden"

Toegang tot scenario-analyses nu voor hele tuinbouw

Vanaf 18 november kan iedere tuinbouwondernemer in Nederland aan de slag met een speciaal voor het cluster ontwikkelde scenario-analyse. Deze toekomstscenario’s vormen een handig gereedschap wat tuinbouwbedrijven helpt bij het maken strategische keuzes in onzekere tijden.

De website www.tuinbouwscenarios.nl is ontwikkeld op initiatief van de Crisisorganisatie Corona Tuinbouw en in samenwerking met ACCEZ. Gisteren, 17 november, kregen jonge tuinbouwers de primeur om als eerste kennis te maken met de analyses. 

Stevig fundament
Ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers uit- en rondom het tuinbouwcluster schreven samen vier extreme, en toch plausibele, toekomsten voor het tuinbouwcluster. Ze zijn op maat gemaakt, op basis van de zorgen die het meest leven in de tuinbouwsector en uitgewerkt voor bedrijven in de voedingstuinbouw, siergewassen, uitgangsmaterialen en techniek & toelevering.

Een ondernemerspanel van ruim dertig vooraanstaande tuinbouwondernemers vormden een slijpsteen en essentieel toetsingskader voor de bruikbaarheid van de scenario’s. Volgens Judith Schueler, directeur van ACCEZ, ligt er een stevig fundament om op verder te bouwen. "Deze scenario’s zijn een uitnodiging aan iedereen in het tuinbouwcluster om het gesprek aan te gaan, aan de directietafel, met collega’s in het bedrijf en met anderen daarbuiten."

Minister Carola Schouten van LNV is ook enthousiast. "Greenports Nederland richtte direct in maart een voortvarend en brede crisisorganisatie in om een beeld van de pandemie te krijgen. Er zijn scenariostudies bijgekomen die inzicht geven in de ketens en de markten van morgen. Met gelijk al een website die helpt om bewust de juiste keuzes te maken. En ook daarin ken ik de lonende mentaliteit van de sector. Goed gereedschap is immers het halve werk. De andere helft is denken in mogelijkheden."

Samenwerking
ACCEZ, een not-for-profit projectorganisatie die de samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers rondom trans- disciplinaire transitievraagstukken begeleidt en versnelt ,ontwikkelde, in opdracht van de Corona Crisisteam Tuinbouw van Greenports Nederland, een instrument om te kunnen navigeren in onzekere tijden: toekomstscenario’s voor het Nederlandse tuinbouwcluster. Deze studie was niet tot stand gekomen zonder de waardevolle en vrijwillige bijdragen van het World Horti Center, LDE Centre for Sustainability, TNO, provincie Zuid-Holland, Greenports Holland, Rabobank en Achmea Agro. 

 

 

Publicatiedatum: