Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het belang van schone bollenporrie voor compost

Bollenafval, een prima reststroom om compost mee te maken. Maar, goede compost is niet zomaar vervaardigd. De reststromen, zoals plantaardig materiaal, moeten op de juiste manier worden aangeboden en verwerkt.

In dit bericht deelt Greenport Duin- en Bollenstreek een aantal premissen:

  • Het belang van schone bollenporrie: met name de vervuiling door kleine stukjes plastic is een groot probleem bij de verdere verwerking en opwaardering van reststromen, bijvoorbeeld in de vorm van compost. Dit probleem is eenvoudig te voorkomen, bijvoorbeeld door plastic labels vooraf te verwijderen of door te kiezen voor papieren labels. Uiteraard geldt dat ook andere, niet verwerkbare vervuiling zoveel mogelijk voorkomen moet worden.
  • Je hebt compost en je hebt compost. Om zeker te weten dat je geen schimmels, ziekten of onkruiden, zoals de knolcyperus, verspreidt wanneer je compost toepast op je bedrijf, is het verstandig gebruik te maken van compost die afdoende verhit is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Keurcompost. Deze compost is veilig toe te passen.
  • Aansluitend op het tweede onderwerp: Greenport is in de regio bezig aan te tonen dat je met de juiste behandeling van bollenporie (met bolspecifieke schimmels, bacteriën en aaltjes), de compost die hiervan gemaakt wordt veilig kunt gebruiken. Dit is van belang als  straks – hopelijk op grote schaal – diverse reststromen op een nieuwe locatie in eigen regio opgewaardeerd kan worden, waaronder tot compost.

Meerlanden, Delphy, Greenport Ontwikkelingsmaatschappij, Otte Lisse en Studieclub Tulp 2.0 onderzoeken op welke manier reststromen uit de regio nog beter benut kunnen worden. Meer informatie over dit project leest u hier.

 

Publicatiedatum: