Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouw reageert op nieuwe rol Sjaak van der Tak als voorzitter LTO Nederland

Tholen - De ledenraad van LTO Nederland heeft gisteren Sjaak van der Tak tot nieuwe voorzitter benoemd. Van der Tak is voor een periode van drie jaar benoemd en start op 1 januari 2021.

Het betekent dat Glastuinbouw Nederland, waarvan Sjaak momenteel nog voorzitter is, op zoek moet naar een nieuwe voorman. De tuinders, de leden, gunnen Sjaak zijn nieuwe klus en hopen op een goede vervanger, die net als Sjaak een 'verbinder' moet zijn, zo bleek uit een rondgang vanochtend.

Tuinbouwhart nog dichterbij het vuur
"Ik hoop op een goede vervanger", reageert bramen- en paprikateler Wouter van den Bosch. Voor hem was het nieuws vanochtend, net als eigenlijk voor iedereen én zelfs op de burelen van Glastuinbouw Nederland zo zal later blijken, nog heel vers van de pers. "Het is jammer dat Sjaak vertrekt, maar het voordeel zou kunnen zijn dat bij LTO Nederland, waar ze volgens mij nog weleens de glastuinbouw lijken te vergeten, er iemand met een echt tuinbouwhart aan het roer komt te staan."

Ook in Europa kan het voordelen hebben volgens Wouter. "Samen met Sjaak heb ik dit jaar nog een filmpje opgenomen over de Farm-to-Fork-strategie in Europa en de knelpunten die wij als telers ondervinden op het gebied van gewasbescherming. Met de stap van Sjaak naar LTO Nederland komt hij misschien nog wat dichterbij bij het vuur en kan hij onze punten nog beter op de agenda zetten daar."

Verbinder, 'geknipt' voor de job
Een verbinder, dat is Sjaak volgens tomatenteler Ted Duijvestijn. "Ik gun Sjaak deze misschien wel laatste move in zijn carrière en verwacht dat hij ook in zijn nieuwe rol de verbinding kan blijven leggen tussen leden, de maatschappij en de politiek. Juist in zijn nieuwe rol kan hij zorgen dat alle agrarische sectoren samen een vuist maken. Met z'n allen moeten we werk maken van verduurzaming, de voedselvoorziening en de band met de maatschappij."

Volgens Ted is het 'a hell of a job' waarvoor Sjaak in zijn nieuwe rol staat, maar is hij daar wel de 'geknipte' persoon voor. "Sjaak is een joviale man, kan goed overweg met jong én oud en je kunt prettig met hem praten. Hij zet mensen in beweging, allemaal belangrijke waardes in zijn nieuwe rol."

Vanochtend was Sjaak op de radio om over zijn move te vertellen. Het viel Ted daarbij op dat hij 'allemaal verbindende woorden sprak'. "De sector moet de dialoog aangaan, met de politiek maar net zo goed met de burger en de buurvrouw om de hoek. Met meer begrip voor wat wij als agrarische ondernemers doen, krijgen we meer gedaan. Als glastuinbouw op het Malieveld staan heeft volgens mij geen zin, maar wel met z'n allen, met alle agrarische sectoren, een vuist maken. Daar kan Sjaak voor zorgen, zonder zijn banden met de glastuinbouw te verloochenen."

Binding met de werkvloer
Aardbeienteler Marcel Dings vindt dat Sjaak in zijn tijd als voorzitter van Glastuinbouw Nederland 'geweldig werk' heeft verricht. "Ik vind het daarom enerzijds ook jammer dat hij gaat. Hij is een boegbeeld gebleken voor de sector, wist leden bij elkaar te brengen en te houden en heeft een gigantisch politiek netwerk." 

Toch is Marcel anderzijds ook blij dat Sjaak juist bij LTO Nederland voorzitter wordt. "Daar is ook zoveel te doen en ik denk dat Sjaak daar de juiste man op de juiste plaats voor is. Hij heeft veel power, verdiept zich goed op wat er op de werkvloer (wat blijkt uit zijn naar eigen zeggen 236 bedrijfsbezoeken in zijn tijd als glastuinbouwvoorzitter) speelt en heeft ook nog eens de goede contacten om dingen gedaan te krijgen."

Opvolger?
Wie de opvolger moet worden van Sjaak is nu de vraag. De tuinders hopen wederom op een verbinder en iemand die 'de kar kan trekken'. Ted: "Als je het mij vraagt, is er genoeg jong talent om de vacante positie in te gaan vullen. Iemand met een frisse toekomstblik, die nadenkt over de toekomst en niet enkel specialist is op één bepaald vlak, maar juist ook breder kan kijken, daar hoop ik op." Lachend: "Zeg maar een Sjaak, alleen dan een stukje jonger."

Navraag bij Glastuinbouw Nederland zelf leert dat men ook hier het nieuws pas net wist. Aangezien Sjaak op 1 januari 2021 start als voorzitter van LTO Nederland, is er met het zoeken van een opvolger haast geboden. Ruud Paauwe, directeur van Glastuinbouw Nederland, spreekt daarom van 'een pittige uitdaging', maar ook van een 'stap die Sjaak van harte is gegund'.

Men wil vooral zorgvuldig te werk gaan en daarom wordt momenteel een procedure opgestart en aan een profielschets gewerkt. De verwachting is dat er in ieder geval een overbruggingsperiode komt, omdat ruim anderhalve maand wel kort is om een nieuwe voorzitter aan te stellen.

Of corona nog een probleem kan zijn is dan nog een vraag. Jakoline van Straalen van Glastuinbouw Nederland denkt van niet en reageert lachend. "Kijk naar LTO Nederland. Ook zij zijn erin geslaagd een hele goede voorzitter aan te stellen in deze tijd. Ik verwacht dat dat bij ons ook gaat lukken. En nee, zoals je ook op de radio kon horen vanochtend, Sjaak vergeet na zijn vertrek bij ons de glastuinbouwondernemers echt niet."

Toekomstgericht
Sjaak zelf heeft er zin in. In een reactie bij de bekendmaking van het nieuws laat hij weten zich 'samen met de 35.000 leden van LTO hard maken voor een toekomstgericht agrarisch Nederland'.

“Nederland mag ongelofelijk trots zijn op onze sterke en wereldwijd geroemde land- en tuinbouwsector. Ons ondernemerschap is ingebed tot in de haarvaten van de samenleving en met onze innovatiekracht zijn we altijd onderdeel van de oplossing. Boeren en tuinders hebben Nederland groot gemaakt. Door de verbinding te zoeken – als boeren en tuinders onderling, maar óók met onze ketens, maatschappij en politiek – blijven we werken aan een sterk agrarisch Nederland. Ik ben vereerd daar een bijdrage aan te mogen leveren."

De nieuwe voorzitter ziet diverse uitdagingen voor de sector: “Het ondernemerschap in onze sector is fantastisch. Maar het is geen makkelijke tijd voor onze boeren en tuinders. De marges zijn dun, de regeldruk is hoog en het politiek-maatschappelijke debat steeds feller. Op verschillende beleidsdossiers, van stikstof tot gewasbescherming, is de onzekerheid groot. En daarmee de onzekerheid over de toekomst, over onze ruimte om te ondernemen. Voor het bedrijf, voor de volgende generatie. Dat maakt het des te belangrijker om samen te werken. Aan financieel gezonde bedrijven, aan verantwoord ondernemerschap, aan maatschappelijk draagvlak. Ik verheug me er op daar met onze leden het gesprek over aan te gaan!”

Passie
Wim Bens (ZLTO), Dirk Bruins (LTO Noord) en Léon Faassen (LLTB) vormden als bestuursleden van LTO Nederland samen met een delegatie uit de Ledenraad de vertrouwens- en begeleidingscommissie: “De leden van LTO waren in de enquête over de nieuwe voorzitter helder: er is behoefte aan een verbinder die weet wat er speelt bij ondernemers in de agrarische wereld, iemand met hart voor de zaak die zich assertief inzet voor een toekomst-bestendige sector. Met zijn bestuurlijke ervaring en netwerk, maar vooral zijn passie voor het ondernemerschap in de land- en tuinbouw, weten we zeker dat het voorzitterschap van LTO Nederland Sjaak op het lijf is geschreven.”