Herfstige buien, bergen bladeren op de stoep en grijze dagen…maar niet voor de klassen die meedoen met de Tuinbouw Battle: zij gaan aan de slag met het meest kleurrijke project van de Noord-Holland!

“Het concept is even sterk als eenvoudig en juist daarom zo geslaagd”, vertelt projectleider Martijn Grosmann. “De Tuinbouw Battle richt zich op de groepen 7 en 8 van de basisschool en loopt van oktober tot april. Per ronde van een aantal weken doen er vijf scholen mee. De ene school doet het project bijvoorbeeld dus in november en de ander in februari. De scholen ontvangen een mobiele teeltinstallatie, die brengen we naar de scholen toe. Een kar op wielen, waar de leerlingen tulpenbollen op planten. Gedurende een paar weken verzorgen ze het plantgoed tot het moment waarop de bloemen geplukt kunnen worden. Daar maken ze dan bosjes van die ze verkopen. Het verdiende geld gebruiken ze vervolgens om bijvoorbeeld een aankoop te doen voor de klas, zoals een spel of iets om mee buiten te spelen. Naast de teeltinstallatie wordt er een lesprogramma aangeboden. Eventueel mag de klas op bezoek bij een kweker in de buurt, maar dat is geen vereiste. Het is ook mogelijk om iemand uit de sector op school uit te nodigen voor een gastles.” Na een aantal jaren is de Tuinbouw Battle uitgegroeid tot een populair project waar jaarlijks zo’n 35 scholen en honderden leerlingen aan meedoen. De kracht zit ‘m onder andere in het kleine, het overzichtelijke. Martijn: “Het pakket is ontzettend compleet, terwijl het tegelijkertijd ontzorgt. Als leerkracht of school heb je er relatief weinig werk aan: alle benodigdheden worden tot in de klas gebracht, de kar neemt weinig ruimte in en er staat een serie van vijf lessen klaar. Het mooie is dat elke leerling iets kan doen dat hij of zij leuk vindt, van water geven en de temperatuur in de gaten houden tot reclame maken voor de verkoop van de bosjes tulpen. Techniek, marketing, organiseren, coördineren en praktisch bezig zijn…alles zit erin. Op het eerste gezicht zie je misschien alleen een paar bakken met water waar bollen op geprikt zijn, maar het omvat een heel creatief proces. Het stimuleert de onderzoekende houding van leerlingen, ze worden uitgedaagd om ondernemend te denken. Bovendien worden ze aangesproken op hun verantwoordelijkheidsgevoel en volgen ze een traject van begin tot eind.”

Martijn Grosmann & Piet Arie Rustenburg bij de Tuinbouwbattle karren

IJzersterk concept
Door de tijd heen is het lesprogramma verder ontwikkeld tot een online reeks die wanneer nodig snel aangepast of bijgewerkt kan worden. “Al met al durf ik gerust te stellen dat het een ijzersterk concept is, dat nu ook opvalt in de rest van het land. Er zijn meerdere regio’s die belangstelling hebben om de Tuinbouw Battle in hun gebied te introduceren. We zijn nu aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om het project verder uit te bouwen. En daar komt best wat bij kijken, want achter de schermen vraagt het bedienen van zoveel scholen natuurlijk wel veel werk. Een voorbeeld is alleen al het rondbrengen van de karren. Tot nu toe wordt dat (en meer!) gedaan door onze topvrijwilliger Piet Arie Rustenburg. Ik kan wel zeggen dat zijn inzet ontzettend heeft bijgedragen aan het succes van de Tuinbouw Battle. Zijn enthousiasme draagt zo’n project. We doen dit alles tenslotte niet alleen voor de leerlingen zelf, maar natuurlijk óók om de sector goed op de kaart te zetten op een mooie, leerzame manier. Met de Tuinbouw Battle bereiken we nu honderden kinderen per jaar. Wie weet planten we bij een aantal van hen een zaadje om later voor deze sector te kiezen. Maar hoe dan ook, ze kijken in elk geval terug op een ontzettend tof project!”

Lees hier meer over de Tuinbouw Battle