Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Digitale handelsmissie Nederland-Mexico afgetrapt met handtekening onder intensieve samenwerking

In het bijzijn van minister Schouten, landbouwminister Villalobos Arámbula van Mexico en de ambassadeurs Zabalgoitia Trejo en Mohr ondertekenden Felix Tarrats namens Ceickor, Joep Hendricks namens World Horti Center en Peter Maes namens Koppert Biological Systems dinsdag vanuit de TV-studio in Hilversum een Memorandum of Understanding (MoU). Dit in het kader van een digitale handelsmissie met het Midden-Amerikaanse land.

De ondertekening van de MoU is voor de organisaties het startsein van een intensieve samenwerking. 


Peter Maes en Joep Hendricks zetten een krabbel

Samenwerking is er al, zeker met glastuinbouw 
De Mexicaanse agro-foodsector heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Mexico behoort wereldwijd tot de top elf producenten van agro-foodproducten. Binnen deze sector heeft vooral de tuinbouw zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Met name binnen de 'bedekte teelt' is tussen 2003 en 2018 het oppervlakte zo'n 400 keer toegenomen: van 132 hectare naar 51.000 hectare.

Tussen Mexico en de Nederlandse glastuinbouw is al jarenlang een uitwisseling op het gebied van kennis en technische innovaties. Het Nederlandse bedrijf Koppert Biological Systems heeft een van zijn 27 dochtervestigingen in Mexico. Vijftien jaar geleden was het bedrijf initiatiefnemer van het Mexicaanse onderzoeks-, kennis- en opleidingsinstituut Ceickor in Queretaro. Inmiddels studeren er jaarlijks tussen de 25 en 30 goed opgeleide kwekers af en beschikt het ook over een eigen productielocatie.

Vandaag de dag zijn er meerdere Nederlandse partners verbonden aan het centrum, waaronder Priva, Ludvig Svensson en Mardenkro. Al deze partners zijn ook participant in World Horti Center in Naaldwijk, Westland. Feitelijk zijn beide initiatieven dus business-driven waardoor ze een belangrijke plek innemen in de (door)ontwikkeling van het tuinbouwcluster in desbetreffende regio’s.

Brug slaan
Door de samenwerking tussen Ceickor en World Horti Center duurzaam in te richten, wordt een brug geslagen tussen de omvangrijke expertise van de Nederlandse glastuinbouw en de kennisbehoefte in Mexico. “Er ontvouwt zich letterlijk een window of opportunity voor Nederlandse bedrijven die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de tuinbouw in Mexico. Om hier optimaal aan bij te dragen, deelt World Horti Center haar best practices zodat die geïmplementeerd kunnen worden in Ceickor en bijdragen aan de tuinbouwsituatie in Mexico op de langere termijn”, aldus Mark Zwinkels, Directeur Internationaal van World Horti Center.

Het ondertekenen van de MoU gebeurde tijdens de openingsceremonie van de virtuele missie die van 3 tot en met 5 november plaats vindt en georganiseerd wordt vanuit RVO. Deze virtuele missie vervangt de uitgaande missie die aanvankelijk in april 2020 gepland stond. LNV-minister Carola Schouten verzorgde het openingsstatement, waarna de ondertekening van de MoU volgde. 

 

Publicatiedatum: