kijkje in de productieproeven bij Morel

"What you see is what you get"

"We laten niet alleen de Ferrari 's onder de planten zien," vertelt Hein Desmet van Morel Diffusion als hij spreekt over de jaarlijkse productieproeven in 's Gravendeel, die afgelopen vrijdag tot een einde kwamen. "Deze proeven zijn nodig om onze variëteiten te tonen aan telers, handelaren en andere professionals in de sector, maar zijn ook belangrijk voor onze veredelaars om te beoordelen welke varieteiten hier in het noorden geteeld kunnen worden. Daarom was het ook belangrijk voor ons om deze proeven door te laten gaan." Later deze maand organiseert Morel ook weer bloeiproeven in Fréjus, Frankrijk, alwaar álle variëteiten te zien zijn.

Johan Huisman en Hein Desmet trakteerden ons op een uitgebreide rondleiding en presenteerden een aantal hoogtepunten. 


Hein Desmet en Johan Huisman tonen een nieuwe geurende Victoria, een experimentele variëteit die naar verwachting binnenkort op de markt verschijnt. 

Van klein naar groot
De belangrijkste variëteiten worden hier gepresenteerd en ook de veredelaars van Morel komen om te zien hoe de toekomstige nieuwe producten van Morel zich gedragen onder Nederlandse omstandigheden. Dat gebeurt (dit jaar wederom) bij Preesman. De serie wordt gepresenteerd op volgorde van grootte, van klein naar groot. Momenteel zijn dit er zes: Smartiz, Metiz, Tianis, Midi+, Latinia en Halios, die variëren van kleine tot grote bloemen en potgroottes. Midi+ is de nieuwste toevoeging aan de serie en vervangt de serie 'Premium'.

Van klein (rechts) naar groot (links). 

Morel staat o.a. bekend om de chiquere cyclamen met gefranjerde, tweekleurige, gevlamde of 'gekroonde' bloemen, maar ook om de intense kleur van de bloemen. In de laatste paar jaar houden ze de markt echter ook goed bij met standaardkleuren, legt Huisman uit. Rebelle is een goed voorbeeld van een standaardkleur (rood) waarvan de vraag jaar na jaar toeneemt.


Een fotokar

Nieuw
Dit jaar zijn er 8 nieuwe producten toegevoegd aan het assortiment; Red in Smartiz, Fantasia Artic Red in Metis, Metalis Light pink with eye, Lilibelle Magenta en Lilibelle Bright Purple in de serie Very Special en de kleuren Deep rose, Purple en Bordeaux in de nieuwe serie Midi+.

- Midi+
Nieuw dit jaar is de serie Midi+. In het verleden heette deze serie Premium, maar omdat de serie nu is vernieuwd en eigenlijk een hele nieuwe serie is geworden, met 8 kleuren en een mix met dezelfde prestaties, bloeitijd en bloemgrootte is de naam veranderd naar Midi+. Deze serie met bloemen van gemiddelde grootte past tussen het compacte type (Tianis) en het grotere type (Latinia) en is volgens Huisman erg geschikt voor de detailhandel. "Met deze serie kan de teler grote hoeveelheden leveren in een kort tijdsbestek."

Daarnaast is de plant robuust, goed bestand tegen warmte en heel geschikt voor late bloei en voor bloeiperiodes tijdens de korte dagen. De variëteiten in deze serie kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt door consumenten. Buiten doen ze het uitzonderlijk goed. Er zijn drie nieuwe variëteiten aan deze serie toegevoegd, zie hieronder. 

Midi+ serie. Met de klok mee: Deep Rose, Purple, Bordeaux, en de mix. Klik hier voor een grote afbeelding.  

Metalis
Metalis is bekend om de dikke zilveren rand op de bladeren. Alle kleuren in deze serie (7 op dit moment) gedijen onder dezelfde teeltomstandigheden.


Metalis Light pink with eye. "Een nieuwe kleur die de serie verlevendigt", stelt de catalogus. "Een bloem met een paars oog en pastelkleuren die doet denken aan de kleuren van de botanische cyclamen, in combinatie met zilverachtige bladeren en een gecentreerd boeket."

- Lilibelle Magenta en Bright Purple
Nieuw in de serie Very Special, een serie die bestaat uit op zichzelf staande variëteiten, zijn Lilibelle Magenta en Bright purple, zie hieronder. Lilibelle is een unieke plant en een combinatie van Fantasia- en Victoriabloemen op hetzelfde bloemblaadje. Het heeft een heel gecentreerd boeket bloemen en diepgroene bladeren. 


Lilibelle Magenta en Violet. Klik hier voor een grote afbeelding.

- Metis Fantasia Artic Red
Fantasia is een serie die bekend is om het witte randje bovenaan het bloemblad, wat zorgt voor een tweekleurig effect. Metis Fantasia Artic Red is een mini-Fantasia die rond groeit en veel bloemen heeft. De plant zelf is iets kleiner in volume dan de andere Metis Fantasia en is ook geschikt voor buiten. 


Metis Fantasia Artic Red.

- Smartiz Red
Ook op gebied van rood als kleur zijn er ontwikkelingen gaande. Smartiz Red, bijvoorbeeld, is een nieuwe, heel compacte, eenvoudig te telen, homogene plant met veel bloemen, legt Huisman uit. 


Smartiz serie

Bestaand
Deze nieuwe variëteiten zijn toegevoegd aan het commerciële assortiment van de bestaande variëteiten. Veel van deze bestaande variëteiten zijn ook te zien tijdens de productieproeven. Een aantal daarvan zijn al een aantal jaar op de markt en de belangrijkste daarvan worden hieronder gepresenteerd. 


Met de klok mee: Rebelle, Indiaka, Blush Intense en Metis Rose Aquarel. Klik hier voor een grote afbeelding.

Rebelle is een rode variëteit die twee jaar geleden (tijdens IPM Essen 2019) aan het assortiment werd toegevoegd en waarvan de vraag snel toeneemt. Een andere variëteit die het goed doet is Indiaka. Deze werd drie jaar geleden (tijdens IPM Essen 2018) geïntroduceerd en de bloemkleuren maken deze variëteit uniek. Andere interessante bestaande variëteiten waren Blush Intense uit de Halios-serie en Aquarel Rose in de Metis-serie. Opmerkelijk aan deze laatste is dat deze al verschillende jaren beschikbaar is, maar dat de markt deze nu opnieuw lijkt te ontdekken. "We zien de vraag naar Rose Aquarel toenemen."

Experimenteel 
Naast de commerciële variëteiten worden ook de experimentele variëteiten getoond. "Afhankelijk van de prestaties in de productie en de reacties die we ontvangen, zullen we besluiten of we doorgaan met deze variëteiten." Hieronder een aantal van de experimentele variëteiten die getoond worden. 


Latinia Fringed Mix Exp. Dit is een nieuwe mix die momenteel wordt ontwikkeld in de Latinia serie. Het wordt voor de eerste keer gepresenteerd en Huisman heeft er hoge verwachtingen van.


Metis Victoria Fragrant Exp. Deze cyclamen heeft het uiterlijk van Morels bekende 100% mini-Victoria, die wordt gekarakteriseerd door een kroontje. Deze variëteit is niet alleen Victoria, maar verspreidt ook een citroenachtig geurtje. Volgens Desmet en Huisman zijn de reacties op deze variëteit erg positief en verwachten ze dat deze binnenkort op de markt beschikbaar komt. 


Lilibelle Salmon exp. is een experimentele kleur die mogelijk aan de huidige serie wordt toegevoegd en bestaat uit Magenta en Bright Purple. 

What you see is what you get
De proeven worden Productieproeven genoemd met een reden. Desmet: "In deze proeven laten we zien hoe alle variëteiten presteren in een Nederlandse productieomgeving. We tonen de variëteiten precies zoals ze worden geproduceerd bij Preesman. Dit betekent ook dat er een aantal types tussen zitten die niet goed zijn. We halen deze er niet uit, want dit is wat onze klanten ook tegen kunnen komen. Over het geheel genomen willen we onze telers een eerlijk inkijkje geven in ons assortiment, daarom laten we niet alleen de Ferrari's onder de planten zien."


In dit overzicht is bijvoorbeeld een plant te zien die niet goed is.

Nederlands publiek
Normaal gesproken worden deze proeven tegelijkertijd met de Royal FloraHolland Trade Fair gehouden, zodat er veel internationale bezoekers naar de expositie kunnen komen. Maar vanwege de pandemie dit jaar is de beurs in Aalsmeer geannuleerd. Gecombineerd met de continue onrust over Covid-19 hebben veel internationale bezoekers besloten niet te komen. Desondanks is het team van Morel blij met de hoeveelheid aanwezigen. "Toen we de expositie voorbereidden, wisten we dat er een gebrek aan internationale bezoekers zou zijn. Daarom hebben we ons gericht op de Nederlandse markt en de proeven daarop aangepast, zoals de Smartiz en Metis-series," zegt Huisman. "De Nederlandse markt is op zoek naar compacte, ronde planten met veel kleine bladeren en bloemen."

Een aantal van de Morel-cyclamen die commercieel worden geteeld door Preesman. 

Mixen
Naast het bestellen en telen van afzonderlijke variëteiten kunnen telers ook mixen bestellen, naast de bestaande mixen die Morel aanbiedt. "Samen met de telers kijken we naar de variëteiten die geteeld kunnen worden. Daaruit stellen we een mix samen die we dan leveren. De teler hoeft ze vervolgens alleen maar te bestellen als speciale mix en ze in een keer te telen."


Verschillende mixen worden uitgeprobeerd

Het jaar tot nu toe en een blik op 2021
Het is een jaar geweest met veel uitdagingen voor velen in de sector, zo ook voor Morel. "In Frankrijk en Italië kennen we telers die veel hebben geleden. Gelukkig hadden de meeste van onze telers een redelijk goed jaar," zegt Desmet. Voor Morel was het ook een redelijk goed jaar en de verwachtingen voor 2021 zijn ook positief, ook al zal de benadering een beetje anders zijn. "We zien dat meer bestellingen van telers gebaseerd zijn op de bestellingen die zij weer ontvangen. Dit vraagt ook een andere benadering van onze kant."

Proeven
De proeven in Nederland liepen tot 6 november en de proeven in Fréjus, Frankrijk, lopen van 9-13 november en van 16-20 november (van 9.00 tot 17.00 uur).

De proeven vinden plaats met inachtneming van de huidige Covid-19-maatregelen. Voor de veiligheid zijn bezoeken alleen mogelijk op afspraak en met een beperkt aantal personen per groep. De maatregelen worden strikt nageleefd. Het dragen van een mondkapje en het regelmatig desinfecteren van handen en apparatuur is verplicht. 

Voor meer informatie:
S.A.S. MOREL Diffusion
2565, Rue de Montourey
83600 Fréjus
France
Isabelle Andre 
Email: isabelle.andre@cyclamen.com
T: +33 (0)4 94 19 73 04
F: +33 (0)4 94 19 73 19
www.cyclamen.com 
www.indiaka.cyclamen.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven