cancellen orders leidt tot overaanbod

FloraHolland komt wederom met aanvoerreguleringen

Tholen - Wat precies wel en niet kan is (wederom) verre van duidelijk, maar feit is dat (wederom) de markt in steeds onrustiger vaarwater terecht komt. In sommige productgroepen ziet FloraHolland vraag wegvallen, waardoor het aanbod op de klokken flink toeneemt. In sommige productgroepen leidt dit reeds tot een hoger percentage doordraai en ziet de veiling zich daarom (wederom) genoodzaakt aanvoerreguleringen in te stellen.

Per morgen gaan deze aanvoerreguleringen gelden voor de productgroepen Gerbera, Potroos en Potchrysant. Deze aanvoerreguleringen gelden op Aalsmeer, Naaldwijk en Rijsburg; locatie Eelde is vooralsnog uitgezonderd.

Het percentage dat telers concreet mogen aanvoeren (t.o.v. dezelfde veildag/periode vorig jaar) wordt van dag tot dag bekeken. Dat doet de veilingmeester in nauw overleg met de FPC voorzitters. In de vaststelling van het maximale dagvolume per productgroep wordt rekening gehouden met zowel het klokvolume als het directe volume en ook wordt rekening gehouden met het aantal handelsdagen (opdat seizoenskwekers 'naar rato' kunnen aanvoeren t.o.v. jaarrond kwekers). Kwekers mogen naar boven afronden op hele karren, alleen A1 kwaliteit is welkom en alles wat verder binnenkomt wordt op op de kweker zelf te verhalen kosten vernietigd.

Tip is eerst en vooral de marktupdates van FloraHolland in de gaten te houden - deze vindt u hier.

Lockdowns
Technisch gezien kunnen (vooralsnog) (praktisch) overal bloemen gekocht en verkocht worden. Alleen in Frankrijk zijn bloemisten gesloten; berichtgeving aangaande sluiting van de bloemenverkoop in de retail is tegenstrijdig. In België zijn alle niet-essentiële winkels gesloten maar mogen bloemisten en tuincentra toch openblijven; in het VK, waar vanaf 5 november de rolluiken dicht gaan, geldt iets soortgelijks. In landen als Duitsland, Spanje en Italië, Rusland en Oostenrijk zouden bloemisten, supermarkten en bouwmarkten momenteel 'gewoon' open zijn.

Correcties en aanvullingen zijn uiteraard welkom. Wordt vervolgd.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven