Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste internationale telers ontdekken krachtpatser VDB Green Eater

Tholen - De afgelopen elf jaar maakten loonwerkers en telers kennis met de brute kracht van de VDB Green Eater. De krachtpatser maakt moeiteloos en in rap tempo om het even welk gewas tot snippers tijdens een teeltwisseling.

Wat vooral veel telers niet weten is dat niet de loonwerker die de machine gebruikt, maar de mannen Van den Broek Mechanisatie en Machinebouw BV uit Moordrecht de bedenkers en makers van deze indrukkende machines zijn. 

Door dit jaar voor het eerst rechtstreeks aan een grote teler in het buitenland, in de Verenigde Staten, te leveren, gaat hier verandering in komen, verwachten directeur Willian van den Broek en verkoper René Slob. "Het grote voordeel van de Green Eater is dat het gewas van twee paden tegelijk ingevoerd kan worden, waarbij tot wel twee hectare per uur haalbaar is. Dat doet niemand de Green Eater na."


René Slob en Willian van den Broek bij een Green Eater in aanbouw

Familiebedrijf
De eerste teeltwisselmachine werd door Van den Broek, een familiebedrijf dat dit jaar vijftig jaar bestaat en dat o.a. ook machines levert voor in de landbouw en het grondverzet, in 2009 gebouwd. "Wij deden altijd al veel onderhoudswerk voor een loonbedrijf hier uit de buurt", vertelt Willian. "Ik heb dan ook heel wat gesleuteld en daar veel van geleerd, dus toen in 2009 van het loonbedrijf de vraag kwam om zelf een machine te bouwen, zijn we de uitdaging aangegaan."

Nog datzelfde jaar was de machine, die de toepasselijke naam Green Eater kreeg, af en ging het balletje rollen. "In 2011 bouwden we onze tweede machine en in 2014 waren het er vijf. Krachtpatsers zoals de Green Eater bouw je natuurlijk niet zomaar, het is geen lopendebandwerk. Alles gaat, indien gewenst, op maat voor de klant. Met de jaren hebben wij steeds meer kennis opgebouwd, ook door de nauwe samenwerking met de gebruikers, in Nederland veel loonwerkers."

Eigen software en elektronica
Willian nam in 2016 samen met zijn broer Marco het bedrijf over van vader en oprichter Dirk-Jan. Op dat moment was drie jaar eerder ook de stap gezet naar het zelf 3D-tekenen van de machine, gevolgd door het zelf programmeren van de elektronica en de software. "Dat maakt dat we niet afhankelijk zijn van derden, een groot voordeel en dat we makkelijk door kunnen ontwikkelen."


De 'muil' van 'het beest'

Naar de (buitenlandse) teler
Dit jaar werd voor het eerst ook een Green Eater verkocht aan een teler, een grote teler welteverstaan uit de Verenigde Staten. Van den Broek kijkt nadrukkelijk ook over de grens kijkt nu telers alsmaar groter groeien en dus behoefte hebben aan grot geschut bij de teeltwisseling. "De afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgebouwd met allerhande vruchtgroentegewassen, met zachtfruit en ook met cannabis", weet René, die nauwe banden met de buitenlandse klanten onderhoudt. Geen sierteelt? "Nog niet, omdat telers in de sierteelt vaak nog niet de bedrijfsgrootte hebben die maakt dat er een Green Eater aan te pas moet komen om het gewas te ruimen."

Varianten
Van den Broek bouwt de Green Eater tegenwoordig in twee formaten en in vier verschillende uitvoeringen. "De invoerbreedte voor het gewas is 80 of 100 centimeter en verder variëren we met vier motorvermogens. De 420-800 is onze compactversie", legt Willian uit. "En daarnaast bouwen en leveren we ook Green Transporters", vult René aan. "Die machines trekken via het worteldoek het gewas het pad in en de kas uit."

Metrisch gereedschap bijgeleverd
Na het bouwen is het voor Van den Broek zeker niet klaar. De machines gaan per zeecontainer of op een grote oplegger naar de klant, waar de specialisten van de machinebouwer zelf zorgen voor installatie op locatie en uitleg over de werking. "Service is voor ons net zo belangrijk als mooie machines bouwen", aldus Willian. "Daarom leveren we bijvoorbeeld vaak ook een set metrisch gereedschap mee bij een Green Eater of Transporter, omdat in het buitenland zulk gereedschap lang niet altijd standaard is."


Van den Broek heeft genoeg Pk's op locatie om de machines zelf te testen

Tijd is geld
Om aan de Amerikaanse teler te kunnen leveren, moest aan de strengste Amerikaanse eisen worden voldaan. Alle machines zijn bijvoorbeeld daarom uitgerust met Stage 5 motoren. "Daarmee voldoen de machines aan de strengste milieunormen en kunnen telers er vanuit gaan dat de machines zo min mogelijk uitlaatgassen de kas in blazen tijdens hun harde werk", aldus René.

Op termijn kijk men ook naar volledig elektrische machines, of waterstof. "Zover is het echter nog niet, en ook de energie-infrastructuur bij de gebruiker kan het vaak nog niet aan. Er is rustig 300 tot 400 kilowattuur stroom nodig, maar, dan heb je ook wel een machine die razendsnel de kas leegruimt. Tijd is geld, ook bij een teeltwisseling, en dan komt onze Green Eater uitstekend van pas."

Voor meer informatie:
Van den Broek Mechanisatie en Machinebouw B.V.
www.broekbv.nl 

René Slob
rene@broekbv.nl 
0031 6 20 99 87 76