Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
constructief advies of rapport 'vol schijnoplossingen'

Advies Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten: bescherm arbeidsmigranten

Tholen - Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten werkt sinds een half jaar in opdracht van het kabinet aan adviezen voor het verbeteren van woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten. Dit team, dat geleid wordt door Emile Roemer, werd op 1 mei jl door het kabinet aangesteld en bracht vervolgens op 11 juni een eerste set aanbevelingen uit. Afgelopen vrijdag werd een vervolg gepresenteerd, een tweede rapport getiteld ‘Geen tweederangsburgers. Aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten in Nederland tegen te gaan’.

Dit tweede advies is gericht op het structureel verbeteren van de omstandigheden van arbeidsmigranten. Deze verbeteringen zoekt men in het aanbrengen van wijzigingen in het Europese en Nederlandse arbeidsmarkstelsel. Behandeld worden thema’s als de regulering van de uitzendsector, de registratie van arbeidsmigranten, huisvesting van arbeidsmigranten, gezondheidszorg en welzijn voor arbeidsmigranten, toezicht en handhaving en een 'institutionele inbedding van de aanbevelingen'.

Conclusie: “We hebben een nieuwe set van normen en waarden nodig in onze omgang met arbeidsmigranten. Dat betekent dat we arbeidsmigranten moeten gaan zien als gelijkwaardige en volwaardige deelnemers aan onze samenleving. Lokale en nationale overheden moeten bewust beleid gaan maken rondom arbeidsmigranten en de regelgeving rondom arbeidsomstandigheden en huisvesting aanscherpen. Er moet effectieve handhaving komen op elk aspect van arbeidsmigratie, inclusief controle achteraf. We moeten de zelfredzaamheid van arbeidsmigranten gaan stimuleren en beter zicht krijgen op arbeidsmigratie.”

Klik hier voor het Advies

NBBU
Het NBBU, branchevereniging voor de uitzendbranche, is kritisch. Het spreek van een rapportage 'vol schijnoplossingen'. “Met de aanbevelingen pakt het Aanjaagteam de hele uitzendsector aan en wordt het werken met arbeidsmigranten ontmoedigd,” aldus Marco Bastian, directeur van de NBBU. "De aanpak die het Aanjaagteam voorstelt zet geen zoden aan de dijk. De opstapeling van lasten en beperkingen die het Aanjaagteam presenteert legt een hele sector onnodig extra beperkingen op. Symptoombestrijding ligt op de loer."

Voor wat betreft verplicht certificeren wijst de vereniging op een reeds goed werkend systeem van private certificering en externe inspecteurs, waarmee 90% van alle uitzendkrachten al 'gedekt' is. Ook ziet NBBU geen heil in een zogenaamde 'waarborgsom' waarmee uitzendbureaus een soort toegang tot de markt kopen. Men onderschrijft een bredere publiek-private samenwerking, maar waarschuwt voor averechts beleid waar de arbeidsmigrant het niet beter van krijgt en een hele branche in een hoek wordt gedrukt. 

Kop van jut
Ook brancheorganisatie ABU is kritisch. In een reactie wijst deze op een disbalans. De uitzendbranche is de kop van jut, zo stelt men, de markt is breder. Een substantieel deel van de arbeidsmigrant wordt via andere partijen, d.w.z. via private bedrijven zonder tussenkomst van bureaus, aan het werk gesteld. Deze blijven blijven in het advies buiten schot. Daarnaast maakt men o.a. een punt van de aanbevelingen aangaande huisvesting: deze zouden weinig ambitieus zijn; er ligt een grote gedeelde verantwoordelijkheid van gemeenten en provincies welke onvoldoende wordt benadrukt; en zonder redelijke huisvesting is 'bed en brood' praktisch gezien moeilijk los te koppen.

Greenports
Greenports Nederland tot slot zegt de hoofdlijnen van het advies te onderschrijven. Zoals de Greenports gewoon zijn te doen zal men de aanbevelingen verder bestuderen en in de sector onder de aandacht brengen. Men ‘werkt op dit moment aan diverse acties om goede werkomstandigheden te waarborgen’ en geeft in een reactie aan (in lijn met het Advies) in het bijzonder heil te verwachten van verplicht certificeren en meer handhaving.