Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brexit-webinar van het World Horti Center over de invloed van Brexit op de tuinbouwsector

“Als op 1 januari de Guillotine valt, dan hebben we te dealen met de Brexit"

Tholen – “Op 1 januari valt de guillotine,” vertelde Winand Quaedvlieg, hoofd VNO-NCW het beeldend tijdens het brexit webinar van World Horti Center. Het was een van de laatste mogelijkheden voor ondernemers om zich nog voor te bereiden op wat komen gaat. Winand waarschuwde alvast dat bedrijven niet meer op al te veel coulance moeten rekening van de overheden. “We hebben 4 jaar de tijd gehad om ons voor te bereiden, wie nu zijn billen nog brandt, gaat toch echt op de blaren moeten zitten.”

“750 extra douaniers bij deal, 900 bij no-deal, dat is een klein verschil”
Toch blijft er nog altijd veel onduidelijk over wat ons te wachten staat. Dit hang er namelijk deels van af of het een deal of een no-deal wordt. Toch onderstreepte Winand dat mensen zich niet al te veel moeten verkijken op deze twee mogelijkheden. “Bij een deal zal de Nederlandse douane straks 750 extra douaniers moeten aannemen, bij een no-deal zijn dat er 900. Dat is ook maar een verschil van 150.” Ook Nigel Jenny, CEO van Fresh Produce Consortium in het VK sloot zich daar bij aan. “Er gaat na 1 januari wezenlijk wat veranderen in de handel tussen het VK en de EU. Sterker nog, omdat we in het VK in 2021 getrapt strenger gaan worden op de import en export zijn 1 april 2021 en 1 juli 2021 ook belangrijke data als het gaat om de handel. Dan worden de regels verder aangescherpt en complexer. Wees je daarvan bewust. Vooraanmelding wordt ook verplicht.”

“Alleen impact van documentatie is nu duidelijk, de rest is nog variabel”
De deal of no-deal is ook terug te zien in de impactscan die Royal FloraHolland heeft gemaakt voor haar activiteiten in het VK. De sierteelt hoort tot de zwaarst getroffen sector binnen de tuinbouw. “Tot nu toe kunnen we alleen met zekerheid zeggen dat de bijkomende documentatie voor de export naar het VK zo’n 0,6% extra kosten met zich mee gaat brengen,” vertelt Eline van den Berg van Royal FloraHolland. “De overige extra kosten die een Brexit met zich meebrengt, in totaal 19,4%, is nog variabel.”

“Boeketten en maaltijdsalades? Dat kan straks wel eens een complex verhaal worden”
Eline verwacht met de Brexit wel een verminderde vraag naar lelies, gerbera’s en chrysanten als het gaat om de leveranciers. Kopers moeten straks rekening houden met meer exportkosten tegenover minder vraag, eventuele rechtstreekse export van bloemen van Afrika richting het VK en prijsdruk als men zoekt naar andere afzetmarkten. Nigel voegt er nog aan toe dat ondernemers zich vooral moeten afvragen of ze nog door willen gaan met boeketten waarin bloemen en planten uit verschillende landen verwerkt zijn. “Dat kan een heel complex verhaal worden als je met zo’n mengelmoes van origines wilt gaan exporteren. Dat geldt ook voor maaltijdsalades waar allerlei verschillende soorten groenten en fruit in verwerkt zitten.”

“Geen English Breakfast zonder groenten van het continent”
De handelsbarrières hebben volgens Stefan Koopman, Markteconoom VK bij de Rabobank, straks het gevolg dat bij een harde brexit de schade per huishouden in het VK op kan lopen tot 13.500 euro. “De handel wordt straks stroperig, duurder en soms ook gewoon totaal niet meer interessant voor bepaalde partijen. Zeker als we daar nog de oplopende inflatie van de Britse pond bij gaan optellen. Overigens zal het voor groenten en fruit nog enigszins meevallen want die volumes blijven nodig. Een English Breakfast is alleen mogelijk met producten van het continent.”

“Het VK is een grote markt, die wil je niet verliezen”
Ook Daco Sol van het GroentenFruit Huis, die zijn collega Gert Mulder vervangt omdat de laatstgenoemde een paar dagen in quarantaine moet blijven (overigens in goede gezondheid), onderstreept dat het VK een belangrijke afzetmarkt is voor de Nederlandse groenten en fruitsector.

“Qua import nemen wij in het VK een tweede plaats in na Spanje,” vertelt Daco. “We hebben een aandeel van ongeveer 15% met een continue stroom aan uien, glasgroenten, peren en ook veel citrus en exotische AGF welke we re-exporteren naar het VK. Het is voor ons belangrijk dat deze stroom straks zonder vertragingen aan de grens gewoon zijn weg kan blijven vinden naar de markt in het VK.”

Maar op de vraag of Nederland ook nummer 2 blijft betwijfelt Daco. “Er gaat nu extreem veel het kanaal over en dat gaat ongetwijfeld minder worden. De afnemende export kan straks zijn gevolgen hebben zoals een prijsdruk op groenten en fruit.” Overigens wordt de nummer 1 Spanje nog harder getroffen. Er komen namelijk extra regels voor de import van o.a. citrus en kaki’s.

Aan het begin van zijn verhaal onderstreepte Nigel dat het vooral de EU is die nog niet is voorbereid op een Brexit en het VK wel. Andere sprekers lieten echter aan moderator Suse van Kleef weten dat het nu precies andersom is. Net als veel van de mogelijke tarieven die er straks komen op groenten, fruit, bloemen en planten blijft er toch nog veel onduidelijk. Wel wijst Suse er wel op dat we de laatste tijd weinig horen over de onderhandelingen en dat is goed nieuws. “Dat betekent dat men serieus met elkaar aan het praten is over een mogelijk akkoord.” 

Bij een deal zal World Horti Center opnieuw een webinar organiseren om meer op te helderen over de gevolgen van de brexit. Klik hier om het webinar terug te luisteren en voor de presentaties.

Voor meer informatie:
World Horti Center
Europa 1
2672 ZX  Naaldwijk, Westland
Tel: +31(0)174 385 600
info@worldhorticenter.nl
www.worldhorticenter.nl