Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Introductie nieuwe variant Orius roofwants tegen volwassen trips

Royal Brinkman introduceert samen met AgroBío een nieuw gekweekte Orius roofwants in de biologische bestrijding van volwassen trips. Deze Orius laevigatus, onder de naam ORIcontrol Plus, is in combinatie met het bijvoeren van het nieuwe Powerfood Plus een succesvol systeem, zo zagen ook chrysantenkwekers Sensation en Kwekerij De Waal uit Tuil. Zij hebben de afgelopen maanden ervaring opgedaan met het nieuwe systeem en zien het als een belangrijke stap in de oplossing van het tripsprobleem in chrysant.

Al jaren is men in de chrysantenteelt zoekende naar de beste methode voor de bestrijding van trips. Met de komst van de roofmijt Montdorensis en de voermijt Powerfood was er sinds een paar jaar een goede biologische aanpak van het eerste en tweede larvestadium van trips. Maar de aanpak was nog niet sluitend, omdat de volwassen tripsen níet werden bestreden. Dat lukt nu wel in combinatie met de nieuwe Orius soort ORIcontrol Plus en Powerfood Plus.


De nieuwe variant Orius getest is getest bij kwekerij Sensation en De Waal in Tuil. Links Kim de Waal, midden Conrad van Doorn (Royal Brinkman) en rechts Aalbert Ekelmans.

Snel nakomelingen
De nieuwe variant Orius komt van oorsprong uit een gebied waar minder stuifmeel voorhanden is, waardoor deze zich kan voortplanten in teelten zonder stuifmeel. Conrad van Doorn, specialist gewasbescherming bij Royal Brinkman: “De leverancier AgroBío heeft veel energie gestoken in de selectie van deze variant Orius, samen met de universiteit van Cartagena in Spanje. Agrobío heeft vervolgens geïnvesteerd in de formulering van het beste bijvoerdieet voor Orius; in de Powerfood Plus worden nu vier ingrediënten gemixt. Door het bijvoeren van Orius met het juiste ‘voer’ wordt de Orius-populatie in het gewas goed opgebouwd, er ontstaan snel nakomelingen.”

Conrad van Doorn geeft aan dat er in 2020 uitgebreid getest is op een aantal praktijklocaties en dat het systeem nu gereed is voor grootschalige introductie.

O.a. ook paprikateelt
Momenteel wordt dit nieuwe succesvolle systeem in chrysant van Orius en Powerfood Plus toegepast in meerdere sierteeltgewassen met grote tripsproblemen. Ook in bijvoorbeeld de paprikateelt is de combinatie met Powerfood Plus voor de opbouw van Orius een grote verbetering, volgens Van Doorn.

Publicatiedatum: