Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA gaat overtreders in sierteelt harder aanpakken

Ruim 60% van de telers van snijbloemen, potplanten, vaste planten of boomkwekerijgewassen in kassen houdt zich goed aan de regels voor het gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit een analyse van de inspecties die de NVWA in 2019 bij deze groep telers heeft uitgevoerd. Uit de analyse blijkt echter ook dat er een te grote groep telers is die zich - vaak zelfs bij herhaling - niet aan de regels houdt. Deze telers riskeren hogere boetes, dwangsommen en strafrechtelijke maatregelen als zij de regels niet beter gaan naleven. Het merendeel van de overtredingen in 2019 gaat over het gebruik van niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Onjuist gebruik of gebruik van niet toegelaten middelen levert risico’s op voor mens, dier en milieu.

Het interventiebeleid gewasbeschermingsmiddelen dat op 17 augustus 2020 is ingegaan, biedt de mogelijkheid om bedrijven die vaker de fout in gaan hoger te beboeten. Daarnaast kan de NVWA als dat nodig is ook strafrechtelijke maatregelen nemen. Hogere boetes moeten er voor zorgen dat het bedrijfseconomisch onaantrekkelijk wordt om de wet te overtreden. Naast deze strengere handhaving treedt de NVWA in overleg met de sector om samen met hen te inventariseren welke stappen zij zelf zouden kunnen zetten om ongewenst gedrag te voorkomen.

Steekproefsgewijze controles
Sinds 2013 controleert de NVWA bijna jaarlijks steekproefsgewijs verschillende doelgroepen in de sierteelt. In 2019 zijn 52 telers van snijbloemen onder glas en 67 bedrijven die potplanten, vaste planten of boomkwekerijgewassen onder glas telen gecontroleerd. De naleving onder de geïnspecteerde telers in alle doelgroepen was 63%. Uit de analyse van inspecties door de NVWA blijkt dat de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen al een aantal jaren niet goed worden nageleefd en dat de naleving in 2019 zelfs verder is gedaald. De NVWA kijkt bij inspecties onder meer naar het juiste gebruik van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en het bijhouden van een spuitregistratie.

Overige inspecties
Naast de steekproefsgewijze controles heeft de NVWA 36 bedrijven die in de afgelopen jaren een boete of waarschuwing hebben gekregen vanwege overtredingen op het gebied van gewasbescherming in 2019 opnieuw gecontroleerd. Verder heeft de NVWA 5 inspecties bij sierteeltbedrijven uitgevoerd, omdat de NVWA over deze bedrijven klachten of meldingen heeft ontvangen. Een kwart van de gecontroleerde telers die in voorgaande jaren zijn beboet voor het gebruik van niet toegelaten middelen, blijkt in 2019 opnieuw in de fout gegaan voor gebruik van middelen die niet in Nederland en de Europese Unie zijn toegestaan.

bron: NVWA

Publicatiedatum: