Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Herbezinning en verbeteraanpak van NVWA in volgende fase

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft mede namens minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport een brief naar de Tweede Kamer gezonden waarin zij informatie geeft over het verloop van de herbezinning en de verbeteraanpak van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Uit de herbezinning blijkt dat de medewerkers van de NVWA de afgelopen jaren een toenemende onbalans ondervinden tussen maatschappelijk effecten, de taken en de beschikbare middelen. Het kiezen voor uitbreiding van de capaciteit van de NVWA is echter niet de enige oplossing, stelt Schouten. Het gaat ook om professionalisering van werk en vakmanschap, het verbeteren van leidinggeven en versterken van de ICT.

Met de vernieuwing van specifiek interventiebeleid zorgt de NVWA er al voor dat inspecteurs meer uniform optreden. Dat draagt bij aan de rechtsgelijkheid van ondernemers. Tevens wordt het komend half jaar de samenwerking tussen Keuren en Handhaven verder verbeterd. Een gezamenlijke visie op de belangrijkste risico’s vormt hiervoor de basis. Er worden gezamenlijk actieplannen opgesteld. Momenteel wordt ook een nieuwe managementvisie geïmplementeerd, waarbij het management ten dienste staat van medewerkers. Er is een ICT-actieplan ontwikkeld en in uitvoering genomen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat met de middelen die de NVWA nu beschikbaar heeft de maatschappelijke opdracht niet in alle opzichten kan worden uitgevoerd. Van 152 taken die voor de NVWA zijn beschreven wordt er voor 100 geconstateerd dat er in meer of mindere mate sprake is van een ontoereikende capaciteit bij de uitvoering ervan. Voor 6 van de taken binnen de domeinen Meststoffen, Dierenwelzijn, Vis Duurzaamheid, Productveiligheid en Levende Dieren en Diergezondheid is sprake van ontoereikende capaciteit met structurele effecten. In het jaarplan voor 2020 zijn daarom aanvullende middelen en capaciteit beschikbaar gesteld om de weerslag enigszins te beperken.

Schouten laat weten dat zij er vertrouwen heeft dat met de juiste verbeteraanpak en prioritering de NVWA toekomstbestendig kan worden gemaakt. Ze wil de analyse naar de taken en beschikbare middelen gebruiken om meer focus en balans in de werkzaamheden van de NVWA aan te brengen en het creëren van meerjarige stabiliteit in het takenpakket.

Bron: Ministerie van LNV

Publicatiedatum: