Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese Ministers van Landbouw bereiken akkoord over hervorming GLB

In Luxemburg hebben de Europese Ministers van Landbouw vannacht na een intensieve discussie een akkoord bereikt over de algemene inzet voor de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2020. Nederland is tevreden met de uitkomsten. De hervormingen dienen, in lijn met de Nederlandse inzet, te leiden tot een GLB dat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van een toekomstbestendige en innovatieve landbouw in balans met natuur-, milieu- en klimaat.

Minister Schouten: "Ik ben blij dat we als Europese landbouwministers tot een akkoord zijn gekomen dat goed is voor de boer, en goed voor natuur, milieu en klimaat. Het nieuwe GLB moet toekomstbestendig boeren sterker belonen en zorgt daarmee voor hoge ambities op het gebied van vergroening, innovatie en een eerlijk inkomen."

Duurzaamheid
Voor het nieuwe GLB zet de Raad zich in om 20 procent van het budget voor inkomensondersteuning te reserveren om boeren te belonen die met hun inspanningen bijdragen aan klimaat, milieu- en natuurdoelstellingen. In een onderhandeling waarin Nederland hoge ambities had en veel landen andere belangen hadden, is Nederland tevreden met die uitkomst. Daarnaast zullen agrarische collectieven onder een nieuw GLB gesubsidieerd moeten kunnen blijven werken aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

Innovatie en jonge boeren
Wat de Raad betreft zal het nieuwe GLB, in lijn met de Nederlandse inzet, innovatie nadrukkelijk ondersteunen om de overdracht van kennis en duurzame innovatie naar het boerenerf te bevorderen en agrarische ondernemingen toekomstbestendig te maken. Ook voor jonge boeren is positieve aandacht: lidstaten zijn verplicht 2 procent van het budget voor inkomenssteun te besteden aan jonge boeren en de inzet voor een nieuw GLB zal zijn dat voor die 2 procent ook gerichte investeringssteun aan jonge boeren zal meetellen.

Eenvoudiger
Tenslotte heeft Nederland zich in de onderhandelingen ingezet voor een eenvoudiger GLB. Een aantal positieve ontwikkelingen op dit vlak zijn de ruimte voor lidstaten om nationale implementatie te vereenvoudigen en de directe betalingen, anders dan onder het huidige GLB, die rechtstreeks worden gebaseerd op hectares zonder een ingewikkeld systeem van betalingsrechten. Desondanks blijft er veel ruimte voor verbetering en is er afgesproken dat ook in net vervolgtraject, waarbij de Raad en het Europees Parlement met elkaar in gesprek gaan, vereenvoudiging blijvend op de agenda wordt gehouden.

Bron: Rijksoverheid

Publicatiedatum: