Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mega-onderhoudsstop Yara Sluiskil is 'een hoogstandje'

Eenmaal in de zes jaar is het wettelijk verplicht diepgaande inspecties, keuringen en grootschalig onderhoud uit te voeren aan de twee grootste ammoniakfabrieken op het terrein van Yara in Sluiskil. Op de meerjarenplanning staat dit najaar ammoniakfabriek Reforming-D gepland die sinds 2014 niet meer heeft stil gelegen.

De laatste jaren is vanuit tal van disciplines hard gewerkt om de immense wettelijk verplichte onderhoudsstop voor te bereiden, waarbij een half jaar geleden een extra uitdaging om de hoek kwam kijken, namelijk hoe organiseer je zo’n megastop Coronaproof?

Op donderdag 22 oktober is het zover, dan wordt Reforming-D na zes jaar uit bedrijf genomen. "De enorme ammoniakfabriek heeft continu op topniveau gepresteerd. Daarmee hebben de teams die voor de bedrijfsvoering verantwoordelijk zijn een wereldprestatie neergezet die in de internationale ammoniakindustrie bewondering geniet", aldus de meststoffenproducent.



Vijf weken uit bedrijf
Nu de fabriek voor ongeveer een maand uit bedrijf gaat, wordt er tijdelijk minder ammoniak gemaakt waardoor ook andere fabrieken, die ammoniak consumeren, de tijd krijgen onderhoud uit te voeren. In totaal wordt in zo’n 5 weken ruim 45 miljoen euro geïnvesteerd en werken op sommige dagen tot wel 1.000 extra mensen op de site voor tal van klussen die nauwkeurig ingepland zijn en tot in detail omschreven en voorbereid.

Yara Sluiskil is een bedrijf dat behoort tot de zogenaamde vitale sectoren. In de afgelopen maanden is door een internationaal team ervaringsdeskundigen op gebied van coronamaatregelen de gehele onderhoudsstop kritisch onder de loep genomen en waar nodig aangepast.

Binnen Yara is in snel tempo wereldwijd kennis opgebouwd op dit terrein. Er zijn vanuit Sluiskil tevens bezoeken uitgevoerd bij andere Nederlandse chemische bedrijven, die in deze bijzondere Covid-tijd een grootschalige onderhoudsstop coronaproof wisten te organiseren. Het delen van ervaringen en uitwisselen van specifieke kennis is cruciaal. Ook wordt regelmatig overlegd met de overheid, de Veiligheidsregio Zeeland en de GGD, onder andere om risicoscenario’s voor te bereiden.

Specifieke maatregelen
Naast de wettelijke maatregelen, zoals voldoende afstand houden, het ontsmetten van handen, zoveel mogelijk thuis werken en het dragen van mondkapjes in alle gebouwen, zijn er tal van specifieke maatregelen genomen om het risico op besmetting te minimaliseren.

Alle maatregelen zijn erop gericht om op een verantwoorde manier alle geplande onderhoudswerkzaamheden te kunnen uitvoeren en daarbij tegelijk de dagelijkse bedrijfsvoering in andere afdelingen op het terrein niet te ontregelen of in gevaar te brengen.

Zo is er een aparte ingang gecreëerd voor de onderhoudsstop met een zogenaamde ‘onboarding tent’ waar iedereen die in de onderhoudsstop werkt, gecheckt wordt op gezondheidsklachten. Er zijn ook temperatuurmeter straten waar medewerkers en contractors doorheen moeten gaan alvorens het voor de onderhoudsstop afgebakende terrein te kunnen betreden.

Van iedereen wordt vooraf ook al een gezondheidscheck gevraagd. Ook zijn er coronatesten beschikbaar en afspraken met laboratoria om snel een testuitslag te hebben. Indien nodig worden quarantainemaatregelen genomen voor zowel mensen die in Sluiskil komen werken uit risicogebieden of die juist Nederland aanmerken als risicogebied. Iedereen die de standaard instructies heeft gevolgd en alle aanvullende corona-eisen heeft doorlopen krijgt een certificaat, een gepersonaliseerde toegangsbatch en een duidelijk zichtbare sticker op zijn of haar helm.

De medewerkers in de controlekamers worden zoveel mogelijk geïsoleerd van de mensen die in de onderhoudsstop zelf bezig zijn. Het voorkomen van besmettingsmomenten staat steeds centraal in de aanpak. Zo zijn er extra sanitaire ruimtes, een strikt hygiëneprotocol en frequente schoonmaakrondes. Grotere tenten waar mensen bij elkaar komen, zijn ingedeeld in area’s voor maximaal 100 personen.

Spotters
Sinds het begin van de coronauitbraak weet Yara Sluiskil met deze maatregel de reguliere bedrijfsbezetting, veiligheid en continuïteit als vitale sector te garanderen. Naast de gebruikelijke persoonlijke beschermingsmiddelen worden helmen gebruikt met een geïntegreerd gelaatscherm. Speciaal opgeleide ‘spotters’ houden toezicht dat alle maatregelen in acht worden genomen, spreken mensen aan op hun gedrag en maken hiervan rapportages om continu te kunnen leren en verbeteren. Samen met de overheid zijn risicoscenario’s opgesteld en continuïteitsplannen voorbereid.

Voor de omgeving is de onderhoudsstop niet veel anders dan een normale onderhoudsstop in het najaar. Omliggende bedrijven, omwonenden en de overheid worden steeds op de hoogte gehouden via de reguliere communicatiekanalen die Yara Sluiskil heeft.

Niet alleen qua veiligheid, maar ook technische en organisatorisch gezien is deze mega-onderhoudsstop overigens volgens Yara 'een hoogstandje. Er worden tal van projecten uitgevoerd waarmee de veiligheid, betrouwbaarheid en energie-efficiency weer verder worden verbeterd. "De ammoniakfabrieken op het terrein van Yara Sluiskil behoren tot de top van hun soort op gebied van veiligheid, betrouwbaarheid alsook energie-efficiency", besluit men trots.

Voor meer informatie: 
Yara
www.yara.com 

Publicatiedatum: