Kasklimaatbeheersing met verneveling- en mistsystemen

Waterdruppeltjes kleiner dan een menselijke haar

Beheersing van de luchtvochtigheid is een uiterst belangrijk onderdeel van de tuinbouw. Bovendien is het een van die onderwerpen waarover met niet uitgepraat raakt. Waar telers de relatieve luchtvochtigheid voorheen als een van de belangrijkste parameter zagen, wordt het "dampdruktekort" (VPD) nu steeds meer de standaard in de discusccie aangaande luchtvochtigheid. De relatieve luchtvochtigheid drukt de hoeveelheid waterdamp in de lucht uit in relatie tot het verzadigingspunt van de lucht, waarbij de hoeveelheid water die de lucht kan vasthouden varieert naar gelang de luchttemperatuur. VPD kan ook het verschil uitdrukken tussen de hoeveelheid vocht in de lucht en het verzadigingspunt van de druk, onafhankelijk van de temperatuur. Dat is een nauwkeurigere parameter voor de verdamping van de planten. Een hoge VPD duidt erop dat de waterverdampingsdruk in de lucht significant lager is dan dat van de bladeren, wat leidt tot waterverlies en een mogelijke beschadiging van het gewas.

Mark Stanley, directeur van het Californische bedrijf MicroCool, legt uit dat beheersingssystemen voor luchtvochtigheid sterk zijn verbeterd in de afgelopen 40 jaar, wat onder andere komt door een grotere focus op VPD. MicroCool produceert vernevelings- en mistsystemen, die in kassen wereldwijd zijn geïmplementeerd. Alhoewel de "toediening van microscopisch kleine waterdruppels in de basis niet veranderd is in de afgelopen 40 jaar, is de machine die dit regelt veel geavanceerder, evenals de machine die het start- en stopproces en het onderhouden van het luchtvochtigheidsniveau regelt."

De hoge druk vernevelingssystemen beheersen de luchtvochtigheid door miljarden microscopisch kleine waterdruppels te produceren (<10 microns in grootte), die de energie uit de omringende lucht absorberen, waterdamp creëren en de luchtvochtigheid effectief verhogen. Deze snelle verdamping, die wordt mogelijk gemaakt door de grootte van de microscopisch kleine druppeltjes, wordt ook wel adiabatische koeling genoemd, omdat de waterdruppeltjes warmte absorberen tijdens de verdamping. Volgens Stanley "is de hoeveelheid mist die je aan de lucht kunt toedienen erg afhankelijk van de lucht waar je dit aan toedient." Als je bijvoorbeeld kijkt naar warme, droge regio's zijn mistsystemen volgens Stanley bijzonder efficiënt, omdat de teler een aanzienlijke hoeveelheid mist aan de lucht kan toedienen voor het koelen en verhogen van de luchtvochtigheid.

Naast een VPD-benadering voor koelen en verhoging van de luchtvochtigheid, legt Stanley ook uit dat vernevelings- en mistsystemen hebben geprofiteerd van verbeteringen in systemen in omgekeerde osmose (RO) (die in MicroCool-systemen kunnen worden opgenomen). RO-systemen bieden telers de mogelijkheid om mineralen, bacteriën en virussen uit het overtollige water te verwijderen, wat corrosie van de apparatuur voorkomt, evenals verkalking van de sproeiers en de mogelijke afzetting van calciumcarbonaat op het gewas. Gelukkig zijn de kosten van RO-systemen aanzienlijk gedaald sinds de introductie van de technologie. Het gebruik van kleppen in de MicroCool-systemen biedt de teler ook de mogelijkheid om de druk in de waterleidingen te verlagen zonder al het RO-water te draineren, wat leidt tot waterbesparingen voor de teler.

MicroCool pakt ook de waterkwaliteit aan door met UV-verlichting watergedragen pathogenen te vernietigen. De waterdruppeltjes zijn 10% van de diameter van een menselijke haar en worden makkelijk opgenomen door planten en mensen; de waterkwaliteit is daarom heel belangrijk. 

Volgens Stanley is het belangrijkste element van een vernevelings- en mistsysteem de regelaar. Een effectief mistsysteem vereist een regelaar van hoge kwaliteit en alhoewel deze erg duur lijken, verzekert Stanley telers dat "een mistsysteem net zo goed is als de regelaar erachter." Een goed ontworpen beheersysteem zorgt voor nauwkeurige metingen van de omstandigheden in de kas en de mogelijkheden van het mistsysteem om aan de gewasbehoeftes te voldoen. Alhoewel MicroCool zelf geen regelaar heeft ontworpen, werkt het bedrijf samen met een groot aantal leveranciers, zodat hun mistsystemen effectief worden geïntegreerd in kasactiviteiten en overeenkomen met de vaardigheden van de teler.

MicroCool's IBEX Heavy-Duty Industrial Humidifier System is het meest geschikt voor kassen en locaties met hoge plafonds. Het bedrijf heeft het systeem FOCUS ontwikkeld voor ruimtes met lage plafonds, zoals indoor teeltfaciliteiten en lage kassen. Het FOCUS-systeem bestaat uit "individuele sproeiers, elk met een elektromagnetische klep, die langs de muur op strategische posities kunnen worden geplaatst om een hogere luchtvochtigheid te leveren. De mist is nog fijner dan die in kassen wordt gebruikt." Met deze innovaties biedt MicroCool hoogwaardige mistsystemen voor een groot aantal diverse telers wereldwijd.

Voor meer informatie:
MicroCool
Mark Stanley
 +1-760-834-3345
mark.stanley@microcool.com
www.microcool.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.