Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kritisch meedenken over eigen data kun je leren

Tholen - Eerst zien, dan geloven, is het credo dat voor de glastuinbouw opgaat als een sector met veel nuchtere nadenkers. Maar lukt dat ook als er héél véél data bij de teelt, bij energiekeuzes of financiën komt kijken?

Niet altijd en dat is geen schande. Ieder zijn specialisme, maar zelf wil je wel snappen waarover het gaat. De Leergang Smart Horticulture, die op 19 november aanstaande start, helpt hierbij. "Data-analist of -expert worden deelnemers niet in één keer, maar na een half jaar kunnen zij wel meepraten over data met de specialist, zelf kritisch vragen stellen aan de specialist en bovenal grip houden op de eigen data, waarvan er alleen maar meer bijkomt vandaag de dat", aldus Robin Snoek van organisator Inholland Academy. De hogeschool zette de leergang samen op met adviesbureau Berenschot. 


Een kijkje bij een van de sessies in de eerste leergang, van vóór corona.

Beetje basiskennis 
Het is dit najaar niet de eerste leergang. Vorig jaar werd, met succes, al een leergang afgerond. "In die eerste leergang deden jong en oud mee, van alle niveaus, met vooral veel groene vingers, maar ook specialisten op het gebied van energie-advies of financiën.

Dit jaar reken we weer op een mooie mix, maar kijken we wel iets meer naar een bepaald basisniveau over bijvoorbeeld Excel, omdat vorig jaar wel bleek dat er snel niveauverschillen ontstonden. Daarom hebben we voor dit jaar een vragenlijst ontwikkeld om de deelnemers vooraf alvast een beetje in te schalen, al hoeven zij ook weer geen volleerd Excel-experts te zijn."

Dingen dóén met data
De organisatie mikt op een groep van een man of twaalf. In een zevental bijeenkomsten wordt eerst begonnen met een stukje basisvaardigheden op het gebied van data lezen en verwerken en volgt daarna al snel een ronde workshops waarbij de deelnemers o.l.v. de specialisten van Berenschot een eigen leerdoel opstellen, waarbij nadrukkelijk ook het management van het bedrijf van de deelnemer betrokken wordt. 

"Net als de 'doeclub' die het Netwerk Smart Horticulture waarmee Berenschot een paar jaar terug begon en waaruit deze leergang is voortgekomen, moet het écht praktijkgericht zijn. Dat hoort ook bij deze sector. Daarom wordt ook bij alle bedrijven gekeken welke data er zijn en wat de deelnemer voor einddoel daarmee heeft."

Het kan vaak efficiënter
In de vorige editie werd door deelnemers bijvoorbeeld ingezoomd op arbeidsdata waarbij o.a. padregistratiebestanden gebruikt werden en gekeken werd hoe meer data kon worden verkregen over de opbrengst, de productie, de oogst per medewerker. "Dat bleek veel efficiënter te kunnen en zowel de deelnemer als het deelnemende bedrijf heeft daar voordeel van gehad", herinnert Robin zich.

Maar denk ook aan efficiënter omgaan met klimaatdata, waarmee oud-deelnemer Jos Paul zich bezighield. "Vooraf kende ik het programma PowerBi niet eens, maar aan het einde van de opleiding kon ik hierin zelf klimaatgegevens koppelen." Jos zet die kennis nu in bij Beekenkamp Plants.

Goede waarden geven meerwaarde
Maar ook los van de groene vingers en de teelt boekten oud-deelnemers winst, zoals Leon van Santen van adviesbureau Vyverberg. "Bij het maken van een energieprofiel krijgen wij vaak de vraag: 'Liggen theorie en praktijk niet te ver uit elkaar?' Datzelfde geldt voor realtime data en berekende prognoses. Door deze datastromen op de juiste manier over elkaar heen te zetten, kunnen wij een helder beeld geven over wat de besparing op energie is wanneer er een investering wordt gedaan in de kas.

Deze leergang heeft mij het inzicht gegeven om al deze datastromen op de juiste manier te interpreteren. Dit allemaal onder het motto 'less is more', want alleen een vergelijk met de goede waarde geeft meerwaarde!" 

Onafhankelijk van het leerdoel van de deelnemer, dat heel bedrijfsspecifiek of juist breder inzetbaar kan zijn, krijgen de nieuwe lichting deelnemers komend voorjaar bij het succesvol afronden van de leergang een certificaat van deelname, maar bovenal grip op data. "Zelf data op waarde kunnen schatten zonder dat ze eronder bedolven worden, dat is tegenwoordig heel veel waard."

Inschrijven voor de laatste plekken kan hier. Vol=vol, de leergang start 19 november in het World Horti Center in Naaldwijk. Meer opleidingsinformatie is hier te vinden. 

Voor meer informatie:
Inholland Academy
Robin Snoek (opleidingsadviseur)
robin.snoek@inholland.nl  
+316 15279786 

Berenschot
Rick Bakker (consultant)
r.bakker@berenschot.nl  
+316 22211053