Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spectravue geeft inzicht in houdbaarheid via bladmeting

Deze maand brengt het Amerikaanse bedrijf CID Bio-Science een nieuwe tool op de markt. Het apparaat, Spectravue genaamd, geeft door middel van een eenvoudige bladmeting diepgaand inzicht in de gezondheid van planten en gewassen, zo beloven de makers.

Zoals veel commerciële telers en verpakkers weten kan het uiterlijk van een blad een krachtige indicator zijn voor het feit of een plant gezond is of stress ondervindt. Spectravue, dat gegevens van een blad meet en analyseert, gaat nog een stap verder en stelt de gebruiker in staat om de conditie van een plant te peilen en de oorzaken van stress te vinden, zodat deze direct kunnen worden aangepakt.

Commerciële mogelijkheden
Spectravue heeft diverse mogelijkheden waaronder het analyseren van de effecten van verschillende voedings- en bemestingstoepassingen op gewassen, het voorspellen van de houdbaarheid en de afbraak van bladgroen en andere eigenschappen, het evalueren van veranderingen in het milieu (water, licht, temperatuur, enz.) die bronnen van stress kunnen zijn.

Galen George van CID Bio-Science: "Het gebruik van bladspectrometrie in commerciële omgevingen is nieuw en biedt de sector vele mogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is dat het instrument telers en verladers kan laten weten dat ze een product met de best mogelijke houdbaarheid hebben. Voor snijbloemen kan het instrument in principe bepalen hoe lang de snijbloemen na de oogst zullen meegaan."

Meten en evalueren
Op dezelfde manier werkt George samen met een onderzoeker van de Texas Tech University om twee verschillende modellen voor spinazie te ontwikkelen. Het eerste model evalueert het vochtgehalte, wat door telers kan worden gebruikt om de kwaliteit en schimmelbestendigheid van hun gewas te bestuderen. Het andere is een model dat door verpakkers kan worden gebruikt om de houdbaarheid van verpakte spinazie te voorspellen. Historisch gezien is dit laatste uiterst moeilijk om te doen. Met het juiste gereedschap worden deze inzichten niet alleen mogelijk, maar ook gemakkelijk uitvoerbaar.

De tool is wereldwijd beschikbaar.

Voor meer informatie:
Scott Trimble
CID Bio-Science / Felix Instruments
+1 (360) 833-8835
[email protected]
www.cid-inc.com

Publicatiedatum: