Begin oktober heeft Oriental International Shanghai Floriculture Industry Development ltd (‘OISF’) 's werelds grootste tulpenfestival geopend in Miao Village op Chongming Island, Shanghai. Er werden bijna 1,8 miljoen tulpen tot bloei gebracht voor de Golden Week, een soort nationale herfstvakantie, die van 1 tot 8 oktober duurt. 

De voorbereidingen voor dit grote evenement begonnen vorig jaar al. Producten kwamen bij verschillende partners en leveranciers in China, Nederland en Nieuw-Zeeland vandaan. "We moesten oplossingen zoeken voor alle seizoenen en allerlei problemen," vertelt Coco Yang, algemeen manager van OISF. "Met de hete en vochtige zomers in Shanghai is het onmogelijk om tulpenbollen te planten in een open landschap. De bollen hebben een koele rustperiode nodig van drie tot vier maanden om stevige wortels te ontwikkelen en bloemen van hoge kwaliteit. Met de steun van lokale en internationale partners hebben we 1,8 miljoen tulpenbollen geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland. We hebben ze in potten geplant in juni en ze in gekoelde ruimtes bewaard tot half september. Daarna hebben 50 vrachtwagens de vooraf gewortelde tulpenbollen vervoerd vanuit verschillende locaties in China naar Chongming Island. Daar hebben 400 medewerkers de bollen in het landschap van Zhongzhong Forest in Miao Town geplant."

Ibo Gülsen van IGMPR, een Nederlands projectontwikkeling- en ontwerpbedrijf voor bloemversieringen, festivals en parken, heeft OISF vanaf het begin gesteund in dit project met planning, sourcing, kwaliteitscontroles en projectmanagement. Het gebruik van vooraf gewortelde tulpen zorgt ervoor dat tulpentuinen en festivals de exacte bloeiperiode kunnen bepalen en deze kunnen verlengen. "Dit is de eerste keer dat dit op zo'n gigantisch grote schaal is gedaan en we zijn vereerd en trots dat we hieraan hebben mogen meewerken. Ondanks de pandemie, de uitdagingen in de toeleveringsketen en de reisbeperkingen hebben we ons toch aan de planning kunnen houden en een fantastisch resultaat kunnen behalen, dankzij OISF en alle partners die erbij betrokken waren."

Alhoewel er op elk moment van de dag maar 1000 bezoekers tegelijk in het park mogen zijn in verband met de maatregelen rondom COVID-19, bezoeken er toch dagelijks 5000 mensen het park, met uitschieters van 10.000. Het festival is ook een voorbereiding op de 10e editie van de China Flower Expo, die van 21 mei tot 2 juli 2021 wordt gehouden op Chongming Island. 


Dhr. Michel Gauthier presenteerde een award.

Voor deze prestatie presenteerde de voorzitter van de World Tulip Society, dhr. Michel Gauthier, via een videobericht de award voor de ‘World’s Largest Off Season Tulip Show’: "dit project heeft opnieuw bewezen dat de tulp echt een internationale bloem is die overal en altijd een glimlach tovert op het gezicht van mensen."

Er werd uitgebreid verslag gedaan van het tulpenfestival in de lokale en nationale media in China en op social media. 


Bezoekers van het tulpenfestival.

Voor meer informatie:
IGMPR
Mr Ibo Gülsen, directeur
Tel: +31-653651173
E-mail: ibo.gulsen@igmpr.nl 
http://www.igmpr.nl