Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Upgrade voor OCAP Optimaal kijkt vooruit

OCAP Optimaal, de online adviestool voor CO2 dosering, is uitgebreid. De nieuwste versie berekent nu ook voor vandaag en morgen de optimale CO2-dosering. In de eerdere basisversie kon alleen voor historische dagen gerekend worden.

OCAP Optimaal heeft automatische koppelingen met MyOCAP, LetsGrow en meteodiensten om de meest actuele doseer-, klimaat- en weerdata op te halen. Bij het bepalen van het doseeradvies houdt OCAP Optimaal voor elk aangesloten bedrijf rekening met alle bedrijfseigenschappen.

Voor belichtende bedrijven wordt ook de belichting voor de volgende dag voorspeld en meegenomen in het advies.

Het systeem houdt ook rekening met de diverse eigen CO2-bronnen die de tuinder ter beschikking staan, zoals een ketel, warmtekrachtkoppeling (wkk).

Als er voor de toekomst wordt gerekend kan de dosering uit eigen CO2-bronnen handmatig worden aangepast. Het systeem rekent dan de bijbehorende optimale OCAP-dosering uit. Op die manier kunnen verschillende doseerstrategieën vergeleken worden om zo de beste beslissing te nemen, aldus de makers.

OCAP Optimaal
OCAP Optimaal is de afgelopen jaren ontwikkeld door OCAP, LetsGrow en B-Mex. Inmiddels draait het bij meer dan 40 bedrijven. Het model rekent met diverse variabelen die allemaal van invloed zijn op het bedrijfsresultaat. Het soort gewas, de weersomstandigheden, de data uit de klimaatcomputer, de prijzen van zowel product als CO2, de doseercapaciteit en de beschikbare hoeveelheid OCAP CO2 zijn de ingrediënten op basis waarvan een optimaal advies wordt berekend.

Niet alleen de productie van het gewas wordt nauwkeurig berekend, het model rekent ook het financiële resultaat hiervan uit. Want meer kosten zijn alleen goed als daar meer opbrengsten tegenover staan.

Vooruit
Tot nu toe kon OCAP optimaal alleen achteraf doorrekenen hoe telers de CO2 beter hadden kunnen doseren. Op sommige dagen kan een optimale dosering zomaar honderden euro’s schelen, waardoor het dan extra jammer is dat er aan het verleden niets meer valt te veranderen, zo bedachten de makers. "Doordat de nieuwste versie ook vooruit kijkt heeft het veel meer nut om naar het doseeradvies te kijken. Door de in de ochtend de optimale dosering voor die dag over te nemen kan direct worden geprofiteerd."

 

Voor meer informatie:
OCAP
[email protected] 

 

B-Mex
[email protected]
www.b-mex.nl

Publicatiedatum: