Chrywijk in zijn nopjes met paperpotmachine van Van Tuijl

Paperpot wacht mooie toekomst

Tholen - Hét grote voordeel van de paperpot is een snellere en betere beworteling van het stekje. Daarnaast kan er meer lucht bij en is ook de watergift beter te sturen, en het is precies deze combinatie die zorgt voor een snellere groei van een sterkere plant. Dat heeft zich inmiddels in verschillende gewassen bewezen, en nu ook bij de eerste snijbloemenkweker van bouvardia, Lies van Wijk van Chrywijk.


Vers gepoot bouvardia stek in een paperpot

In snijbloemenstekjes wordt meestal gebruik gemaakt van een zogenaamde perskluit. In bijvoorbeeld chrysanten is dit de standaard. Ook worden zogenaamde lijmpluggen nog altijd veelvuldig gebruikt; pluggen waarin het substraat middels een chemische substantie bijeen wordt gehouden. En aan allebei kleven nadelen. Die laatste omdat het, kort door de bocht gesteld, niet duurzaam is; maar ook de perskluit is niet ideaal, omdat wortels zich minder makkelijk vrij ontwikkelen en water en lucht minder makkelijk de wortels bereiken.


De paperpotmachines aan het werk. Zie deze video voor bewegend beeld.

Dat merkte ook Chrywijk en vandaar dat men zocht naar een alternatief. “Uniek aan dit concept is dat het écht papier is”, vertelt Frits van Duijn van Van Tuijl, dealer en leverancier & installateur van de paperpotmachines, de machines die de daadwerkelijke plugs maken. “Het is geproduceerd op basis van mais en daarom écht biologisch.Wat dat betreft voldoet het aan alle mogelijke certificeringen. In de meeste gevallen is zogenaamd papier veredeld plastic; dat lijkt weliswaar op te lossen, maar het plastic blijft achter bodem. Dat is hier niet het geval.”


Het papier van de plantpaper bevat "luchtgaten" om een optimale luchtdoorstroming te realiseren.

Van Tuijl heeft inmiddels een twintigtal Plantpaper machines draaien bij stekproducenten en kwekers in Nederland en België. Deze machines staan in allerlei gewassen; bij succulenten, diverse perkgoed- & seizoen kwekers, kwekers met aardbeien en frambozen, en nu dus ook bij een teler met bouvardia. “De mogelijkheden zijn misschien niet eindeloos maar wel groot. Ook kwekers die opkweken met grond in een tray kunnen winst behalen in de kwaliteit en snelheid van het stek in een paperpot. We doen proeven in allerlei gewassen, en zou het bijvoorbeeld renderen in chrysant, dan zou dat enorme commerciële kansen bieden. Vooralsnog is de perskluit goedkoper, maar met de voordelen is ook geld te verdienen. Het is nog relatief nieuw, telers kijken naar elkaar, maar de resultaten in de verschillende gewassen zijn in elk geval uitstekend.”


Geerlof Bijde Vaate, die bij Chrywijk het gehele proces overziet

In combinatie met (zoals bijvoorbeeld bij Chrywijk) een ISO steklijn is behalve in kwaliteit ook een efficiëntieslag te maken. De kweker maakt tot wel 500.000 paperpots in de week. Automatisering in zijn algemeenheid is een ontwikkeling die niet te stoppen is, als ook schaalvergroting waarbij één kweker steeds grotere aantallen produceert. Tel daarbij op dat arbeid schaarser wordt, en het is duidelijk dat ook dit ontwikkelingen zijn die het papieren wikkeltje in de kaart spelen. “Zie het als een soort plug & play systeem”, vertelt Frits. “De machine kan als een schakel in het gehele productieproces worden ingezet. Daarnaast valt ook te denken aan het maken van combi’s met de buren, waarbij de een plugs maakt voor de ander. Voordeel in al deze gevallen is bovendien dat het zelf maken van de plugs zorgt voor ‘verser’ startmateriaal, een factor dat ook niet onderschat moet worden.”


Bouvardia stek. De stekrobot zo afstellen dat deze het stekje altijd goed beet pakt is nog helemaal zo makkelijk niet, maar het gaat steeds beter.

Voor de paperpot ziet Frits dan ook een mooie toekomst weggelegd. “Het zal niet een oplossing zijn voor alles. Neem een phalaenopsis – zeg nooit nooit, maar het type plant lijkt zich er minder voor te lenen. Maar in de samenwerking tussen kwekers onderling, en ook met het oog op het zoeken naar steeds nieuwe opkweekmedia, kan de investering interessant zijn. Tot slot is de paperpotmachine voor ons, Van Tuijl, interessant, omdat wij ook leverancier zijn van een breed assortiment teeltbenodigdheden. De paperpot moet allicht in een tray of pot en misschien moet er een stokje of een opzetkraag of een clipje bij. Er zijn allerlei combinaties denkbaar en mogelijk.”

Het stek wordt in de kas opgezet


idem


Voor meer informatie:
Van Tuijl Haaften BV
Hertog Karelweg 25
4175 LS Haaften
T: +31 (0) 657351255
E: frits@vth.nl
www.vth.nl

 

Chrywijk
Molenkampsweg 22
5306 VP Brakel
Lies van Wijk
M: 6 – 55 19 46 91
E: post@chrywijk.nl
www.chrywijk.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.