Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ToBRFV in gietwater bestrijden

Dat in bassinwater veel pathogenen zoals bacteriën, schimmels en virussen voorkomen, mag als bekend verondersteld worden. Verspreiding van pathogenen tussen de diverse bassins en silo’s kan vervolgens gemakkelijk door vogels of eenden gedaan worden. De in de bassins aanwezige biofilm zorgt voor verdere vermenigvuldiging van de pathogenen, waardoor het pathogenenniveau in de bassins zeer hoog kan oplopen, is de ervaring van Kees Luykx van Luykx Ultrasound.

Hij wijst erop dat enkel het gebruik van een UV-ontsmetter niet volstaat voor het onschadelijk maken van álle pathogenen. "De meeste van pathogenen worden door een UV-ontsmetter onschadelijk gemaakt. Non-enveloped virussen, zoals het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV), worden echter door een UV-ontsmetter niet of onvoldoende gedood."

Tot de non-enveloped virussen behoren naast ToBRFV ook TMV en ToMV.Virusdeeltjes breken
Onderzoek op zaad toont aan dat 80 tot 90% van de virussen een UV-behandeling met ultraviolet licht overleven, weet Kees. "Met druppelbevloeiing worden de virusdeeltjes over de hele kas verspreid. Hierdoor zijn deze met het gietwater meegevoerde virussen een bron van besmetting. Besmetting van de planten is dan nog een kwestie van tijd."

Uit eerder onderzoek blijkt dat USAF™ deze virussen wel effectief kan doden door de virusdeeltjes te breken. "USAF werkt op basis van ultrasoon geluid", legt Kees uit. "Door voor de bestaande UV-ontsmetter een USAF™ ultrasoon unit te installeren wordt het resultaat sterk verbeterd."

Voor meer informatie:
Luykx Ultrasound bv 
Dorsvlegel 10
1648 HX De Goorn
www.ultrasoundinfo.nl 
[email protected]  

Kees Luijkx
[email protected] 
+31 (0) 6 535 12 961

Publicatiedatum: