Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Provincie Noord-Holland brengt stolpboerderijen in kaart

Noord-Holland houdt van haar stolpboerderijen. Met hun piramidevormige daken in het vlakke landschap van polder en droogmakerijen staan ze als ijkpunt in het dorpslint of liggen ze verscholen aan duinrand. Maar hoeveel staan er eigenlijk nog in Noord-Holland en hoe zien ze er uit? De provincie Noord-Holland wil graag meer weten over dit Noord-Hollandse icoon en gaf stichting MOOI Noord-Holland de opdracht het uit te zoeken.

De Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen zet alle stolpboerderijen, stolpschuren, schapenboeten, onvolledige stolpen, hooihuisboerderijen, Wieringer boerderijen en kapbergen op de kaart. Daarbij wordt Stichting MOOI Noord-Holland geholpen door allerlei organisaties, waaronder de Vrije Universiteit en Landschap Noord-Holland.

Inventarisatie
Het aantal stolpboerderijen is sinds de vorige eeuw teruggelopen van circa 10.000 naar minder dan de helft. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals veranderingen in de landbouw, uitbreiding van steden en dorpen, de aanleg van wegen, brand en verwaarlozing. Ieder jaar verdwijnen er ongeveer twintig stolpboerderijen.

Hoe kunnen we zorgen dat de karakteristieke stolpboerderij niet definitief uit het Noord-Hollandse landschap verdwijnt? Na een breed voorbereidend onderzoek is het stolpenteam vanaf deze herfst op pad om in het veld te inventariseren. Vanaf de openbare weg zal de situatie ter plaatse bekeken en gefotografeerd worden. Dit is belangrijk want juist dan is de inventarisatie en categorisering optimaal onderbouwd. In sommige gevallen blijkt de stolpboerderij op een hele andere plaats te staan dan men dacht of staat er een stolp waarvan het bestaan nog niet bekend was.Waarderingskaart
Op basis van al die informatie maakt MOOI Noord-Holland op verzoek van de provincie een waarderingskaart. Dit doen men om een volledig, onderbouwd overzicht te krijgen van het soort stolpen dat Noord-Holland rijk is. Op basis van de waarderingskaart kunnen gemeenten en provincie onderzoeken hoe ze het gebruik van de stolpboerderijen in het Noord-Hollandse landschap kunnen stimuleren en sloop zoveel mogelijk kunnen voorkomen.

Historische informatie gezocht
Stichting MOOI bouwt een enorme database op met informatie over de nog bestaande stolpen. Veel gemeenten en historische verenigingen hebben de afgelopen jaren de stolpen in hun gebied al onderzocht. De digitale informatie wordt zoveel mogelijk verzameld. Ook wordt een beroep gedaan op bewoners en gebruikers met name oude foto’s zijn zeer welkom. Digitale informatie of een korte tekst (maximaal één A4) kan gemaild worden naar: [email protected] 

Meer informatie over de Noord-Hollandse waarderingskaart voor stolpboerderijen vindt u op https://www.mooinoord-holland.nl/portfolio-items/stolpenwaarderingskaart

Publicatiedatum: