ODE komend jaar met bijna 10% omhoog

Tholen - De regering heeft nieuwe tarieven voor de opslag duurzame energie (ODE) voor de komende twee jaar vastgesteld. De ODE is een extra heffing op het gebruik van elektriciteit en aardgas, waarvan de opbrengsten gebruikt worden om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) te bekostigen.

De nieuwe tarieven zijn als volgt:

Qua elektriciteitsverbruik zitten de meeste glastuinbouwbedrijven in het segment 50.000-10.000.000 kWh per jaar. Zoals te zien gaat het tarief met 0,2 cent omhoog (van 2.05 naar 2.25), een stijging van bijna 10%. Van 2021 op 2022 komt hier nog 0,04 cent bij.

Zoals eveneens te zien kan de kleinverbruiker vergelijkbare tarieven tegemoet zien. De grootverbruiker ontspringt de dans en hoeft (als enig) niet bij te dragen.

Tegelijkertijd is, zo blijkt uit de toelichting, het kabinet voornemens 'meer gerichte maatregelen te treffen om het handelingsperspectief van de sectoren (waaronder de glastuinbouw, red.) te verbeteren. Hiervoor stelt het kabinet de komende 2 jaar aanvullende middelen beschikbaar om bedrijven in de genoemde sectoren tegemoet te komen in de energiekosten.' Wat dit inhoudelijk betekent en waar ondernemers uitzicht op hebben, is echter vooralsnog niet nader gespecificeerd.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.