Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
terugblik Innovation Meetup Floriculture 2025

Moet de sierteelt op "Reset"?

Tholen - Nu we na een half jaartje corona van de grootste schrik bekomen zijn is het tijd de balans eens op te maken. Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen organiseerde hiertoe een online ‘Meet Up’, waarin een groepje zwaargewichten uit de sierteelt aanschoof. Aan hen de vraag of we met z’n allen een “reset” nodig hebben en een nieuwe spreekwoordelijke stip aan de horizon te zetten.

De digitale bijeenkomst werd voorgezeten door Marcel Vester en co-host Harrij Schmeitz (IMPACT-team).

Voor wat betreft ‘reset’ is het korte antwoord “nee”. We hebben al wat staan, continuïteit is belangrijk, ‘resetten’ is misschien wat zwaar aangezet. Dat bracht de eerste spreker, Guido Landheer van LNV, naar voren, en werd feitelijk door alle anderen – Henk Westerhof van Anthos, Judith Schueler en Jan Westra van het kernteam Scenariostudie, het voltallige discussiepanel – bevestigd.

Maar die stip, daar is toch meer over te zeggen. Recentelijk hebben we ontdekt dat zekerheden niet altijd zo zeker zijn, iets dat je, om met dit door Topsectoren opgerichte Team Scenariostudies te spreken, middels een “onzekerheid-impact analyse” zou kunnen concretiseren. Deze variabelen zet je tegen elkaar uit en men neme om het even welke verandering – een gebeurtenis, een ontwikkeling, een politiek besluit of wat dan ook – in gedachte. Gevraagd naar de impact en de onzekerheid van deze verandering op markt en wereld zou je, zo is het idee, hier op twee manieren over na kunnen denken. Dit is uitgezet in de tabel hieronder.

Waar ligt, voor wat betreft onze productie en markt, in de wereld van morgen de focus: op het individuele welbevinden of dat van het collectief? En waar richten we onze activiteiten primair op: het veroveren van de hele wereld, of het bieden van consument in de directe nabijheid?

Het nut of de nutteloosheid van dergelijke grafieken zit hem ongetwijfeld in de creativiteit van de gebruiker. Vul, bijvoorbeeld, enkele zekerheden in die in de afgelopen tijd (door corona, maar ook door allerhande mondiale politieke en maatschappelijke ontwikkelingen) ineens niet meer zo zeker bleken. Neem arbeid. Open grenzen zijn noodzakelijk om vrij verkeer van personen mogelijk te maken en arbeid op de juiste tijd op de juiste locatie te kunnen krijgen. Neem vrije handel, waarvoor min of meer hetzelfde geldt. Neem ‘Europa’, dat niet in politieke zin, maar puur vanuit praktisch oogpunt, qua logistiek en het creëren een zogenaamd level playing field, niet is uit te vlakken. Neem (de urgentie tot) verduurzaming, wederom niet in de politieke zin maar praktisch, als license to produce. Neem de noodzaak tot innoveren, tot  automatiseren en digitaliseren. Zomaar wat kreten, die vanzelfsprekend als vanzelf in de discussie centraal stonden.

Aan de discussie namen deel:

  • Jan van Dam - CCO Dutch Flower Group
  • Steven van Schilfgaarde - CEO Royal FloraHolland
  • Sjaak van der Tak - voorzitter Glastuinbouw Nederland
  • Stefan van Vuuren - commercieel directeur Porta Nova
  • Stefan van der Heijden - directeur Research & Breeding Royal van Zanten
  • Jaap Bond - boegbeeld Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
  • Judith Schueler - voorzitter kernteam Scenariostudie crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw
  • Mathijs Koper - Managing Director WorldStartup Collective en FoodStars

Meer informatie over Impact 2025 en de bijeenkomst vindt u hier.