Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Horticoop in transitie: "Band met leden weer versterken"

Coöperatief Koninklijk Tuinbouwcentrum Horticoop U.A. bestaat meer dan 100 jaar en is opgericht om leden in de uitvoering van hun bedrijfsactiviteiten te ondersteunen. Door groei en samenvoeging van bedrijven is Horticoop in deze eeuw uitgegroeid tot een internationale groep bedrijven, die allemaal een relatie hebben met de tuinbouw.

Maar in de afgelopen jaren is de ledenrelatie veranderd. Hoe spelen we hierop in, dienen we de ledenbelangen in de toekomst en zetten we ons in voor een gezonde tuinbouw, stelt Joris Elsgeest als voorzitter van Horticoop de vraag. Een stukje antwoord hieronder.

Veranderende ledenrelatie
Door een aantal trends en ontwikkelingen in de afgelopen decennia, zoals schaalvergroting en professionalisering bij leden en de opkomst van internet, is de behoefte aan coöperatieve, bedrijfsmatige ondersteuning bij de glastuinbouwbedrijven geleidelijk afgenomen en veranderd.

In 2018 heeft Horticoop haar groothandelsactiviteiten in meststoffen en chemische- en biologische gewasbescherming verkocht. Hierdoor is de zichtbaarheid van de coöperatie en de transactionele relatie tussen de leden en coöperatie verder afgenomen.

Herijking strategie
Het bestuur is daarom een traject gestart om de missie, visie en strategie te herijken, zowel op de hedendaagse behoefte van de leden als op de kansen die Horticoop ziet om haar leden en de tuinbouwsector toegevoegde waarde te blijven bieden.

"We zijn gestart met een onderzoek onder het bestuur en de ledenraadsleden. Hieruit is gebleken dat er een breed draagvlak is voor hervorming. Hiervoor is een transitiecommissie opgericht. Deze commissie, bestaand uit de voorzitter van het bestuur Joris Elstgeest, externe commissaris Chimwemwe De Gaay Fortman, directeur Hend van Ravestein, manager businessontwikkeling Jurjen Boeringa en consultant Oscar Toebosch, werkt aan verschillende scenario’s, die naar verwachting nog in 2020 met de ledenraad worden besproken."

Zo onderzoekt Horticoop de mogelijkheid om certificaten te introduceren, waardoor de leden een sterkere financiële band voelen met de coöperatie. Ook evalueren ze het ondernemerschap en het portfolio van dochters en deelnemingen. "Tegelijkertijd vormen we een visie over de coöperatieve kracht waarmee we de sector in de toekomst kunnen ondersteunen. Wat kunnen we leden, zowel individueel als collectief (als sector), de komende jaren bieden? Eén ding is zeker: Horticoop wil zich blijven inzetten voor een gezonde toekomst van de tuinbouw."

Vorige week werd in het kader van de transitie al bekend dat algemeen directeur Igo Janssen vertrekt.

Voor meer informatie:
Horticoop
www.horticoop.nl 
[email protected] 

Publicatiedatum: