project 'Biobased Circulaire Kerstballen' van start

Circulaire kerstballen van afgedankte kerstbomen

In het project ‘Biobased Circulaire Kerstballen’ slaat CoE BBE de handen ineen met partners als Den Ouden, Moulds en more, vibers en Rodenburg biopolymers om kerst een stukje duurzamer te maken. Dit doen we door het ontwikkelen van kerstballen, gemaakt van onder anderen dennennaalden van ‘oude’ en afgedankte kerstbomen.

Het project wordt opgedeeld in een technisch en een economisch gedeelte. Het doel van het technisch onderzoek is dus kort gezegd om biomassa van gebruikte kerstbomen te verwerken in een biopolymeer en daarmee een kerstbal te spuitgieten. Het doel van het economische gedeelte is om daadwerkelijk een afzetmarkt te zoeken of creëren voor ons eindproduct.

Het proces van de dennennaalden
Om deze kerstballen te kunnen maken, krijgen we biomassa aangeleverd van Den Ouden groep. Deze biomassa wordt bij aankomst gezuiverd, waardoor alleen de dennennaalden overblijven. Deze dennennaalden worden vervolgens gedroogd. De droge dennennaalden worden verpulverd tot een grootte van 0,5 tot 1,0 mm en samen met biopolymeer tot een compound gemaakt. Hieruit kan uiteindelijk een kerstbal worden gevormd.

bron: Centre of Expertise Biobased Economy


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven