Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
project 'Biobased Circulaire Kerstballen' van start

Circulaire kerstballen van afgedankte kerstbomen

In het project ‘Biobased Circulaire Kerstballen’ slaat CoE BBE de handen ineen met partners als Den Ouden, Moulds en more, vibers en Rodenburg biopolymers om kerst een stukje duurzamer te maken. Dit doen we door het ontwikkelen van kerstballen, gemaakt van onder anderen dennennaalden van ‘oude’ en afgedankte kerstbomen.

Het project wordt opgedeeld in een technisch en een economisch gedeelte. Het doel van het technisch onderzoek is dus kort gezegd om biomassa van gebruikte kerstbomen te verwerken in een biopolymeer en daarmee een kerstbal te spuitgieten. Het doel van het economische gedeelte is om daadwerkelijk een afzetmarkt te zoeken of creëren voor ons eindproduct.

Het proces van de dennennaalden
Om deze kerstballen te kunnen maken, krijgen we biomassa aangeleverd van Den Ouden groep. Deze biomassa wordt bij aankomst gezuiverd, waardoor alleen de dennennaalden overblijven. Deze dennennaalden worden vervolgens gedroogd. De droge dennennaalden worden verpulverd tot een grootte van 0,5 tot 1,0 mm en samen met biopolymeer tot een compound gemaakt. Hieruit kan uiteindelijk een kerstbal worden gevormd.

bron: Centre of Expertise Biobased Economy

Publicatiedatum: