Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
inschrijven met flinke korting kan nog

Vrees niet, geen stapels boeken in Brancheopleiding Glastuinbouw

Tholen - Op 2 oktober start een nieuwe glastuinbouwopleiding, de Brancheopleiding Glastuinbouw. Doel is mensen vinden voor en binden aan de tuinbouw, omdat bedrijven het steeds moeilijker vinden om gekwalificeerd personeel te vinden.

Schoolbanken en tentamengymzalen dus? Nee, zeker niet, zo vertelden Anneke Postma, Jolanda Rosloot en Sjoerd Nieboer namens de organiserende partijen Kasgroeit en InHolland gisteren in een webinar. "Tuinders zitten liever niet in de schoolbanken, dus zetten we in op een maatwerkopleiding met veel aandacht voor de praktijk."

Op weg naar HBO-niveau
Vijf jaar geleden ontstond het idee voor de opleiding al en nu is het komende maand zover. Ingezet wordt op in eerste instantie een tiental deelnemers in deze opleiding richting HBO-niveau, waarbij als starteis geldt dat iemand minimaal een MBO3-niveau moet hebben en het liefst ook al een beetje werkervaring in de tuinbouw. "Maar als deelnemers een havo-opleiding hebben gedaan of weinig diploma's maar wel al een aantal jaar relevante werkervaring is er mogelijkheid om mee te doen", gaf Jolanda aan.

In ieder geval wordt voorafgaand aan de opleiding altijd een intakegesprek gehouden. Deelnemers aan de brancheopleiding kunnen vervolgens kiezen of zij zich willen specialiseren in teelt of bedrijfsvoering. In beide gevallen gaat het om een opleiding van twee jaar, verdeeld in vier blokken. 

Deelnemer moet proactief zijn
Het eerste blok is voor beide richtingen hetzelfde. Daardoor is het mogelijk om na het volgen van het eerste blok, 'Agrarisch Vakmanschap', nog te switchen. "Belangrijke punten in blok één zijn communiceren, samenwerken en leren reflecteren op je werk", vatte Anneke het samen. 

Opvallend aan de opleiding is dat heel nadrukkelijk de deelnemers zelf de regie in handen wordt gegeven. "Deelnemers moeten proactief op zoek naar kennis en informatie en krijgen dus niet per se een stapel boeken aangeleverd die ze door moeten spitten met daarna een tentamen om de kennis te toetsen", legde Sjoerd, leercoach en in die rol nauw betrokken bij de studenten in de opleiding, uit. 

Geen ellenlange schriftelijke rapportages nodig
Dyslexie hoeft dus zeker geen belemmering te zijn om in te schrijven. Sjoerd: "Aan het eind van een blok hoeft er niet per se een heel geschreven rapport uit te rollen. De uitdaging is juist om, als schrijven misschien niet het sterkste punt van een deelnemer is, op een creatieve manier toch kennis en vaardigheden aan te tonen. Als leercoach help ik hier ook bij."

Kennis van buiten binnenhalen
Na blok 1 splits het programma zich in teelt of bedrijfsvoering en gaan de deelnemers op weg naar blok 4, waarin uiteindelijk aan de slag wordt gegaan met innovatie en het naar binnen halen van kennis van buiten.

"In blok 2 en 3 staat optimalisatie van het bedrijf waar de deelnemer actief is centraal. Daar heeft ook het bedrijf dat een deelnemer laat meedraaien profijt van. Denk aan het oplossen van een gewasbeschermingsvraagstuk of het onder de loep nemen van een specifiek bedrijfsproces om dat te optimaliseren.

Maar juist ook het stukje innoveren, waarbij deelnemers contacten gaan leggen met interne en externe partijen, is van waarde voor zowel deelnemer als deelnemend bedrijf", volgens Sjoerd. "Dat laatste is altijd het uitgangspunt."

Onderdeel van de opleiding zijn ook zestien masterclasses. Gevraagd werd door een van de deelnemers of ook extra uitstapjes mogelijk zijn. "Ja", gaf Sjoerd aan, "dat kan zeker. In aanvulling aan bezoeken aan de deelnemende bedrijven kunnen ook andere bezoeken, uiteraard als die nuttig zijn, toegevoegd worden." Ruimte dus voor 'brutale' deelnemers om, in het kader van een opdracht over geothermie, een bezoek aan de geisers in IJsland en de tuinbouw daar voor te stellen, nietwaar?

Erkenning
Maar zonder gekheid, er moet wel een diploma behaald worden. Aan het eind van de opleiding, waarin Criterium Gerichte Interviews de blokken afsluiten en er een mondeling volgt met een examinator i.p.v. een tentamen in een grote gymzaal, krijgen deelnemers een erkend branchediploma. Een bewuste keuze, ondanks dat de opleiding bewust geen te schools imago wilde hebben, vertelde Anneke. "Voor deelnemers is het een stukje erkenning en voor bedrijven is het straks een stukje bewijs, zodat men weet wat men binnenhaalt."

Versneld HBO-afronden volgende stap
En wat als een deelnemer de smaak na twee jaar 'studeren' goed te pakken heeft? "Dan is het mogelijk door te stromen naar het HBO", vertelde Sjoerd. "De structuur van de brancheopleiding is sterk vergelijkbaar met de deeltijd HBO-opleiding Tuinbouw & Agribusiness. Die opleiding duurt vier jaar, maar wat wij willen bereiken met deze eerste pilot van de brancheopleiding is dat deelnemers straks met de stukken die zij hebben opgebouwd de deeltijd-HBO-opleiding versneld af kunnen leggen."

Openingsaanbieding
Maar voordat doorstromen naar het HBO mogelijk is of er nieuwe teeltmanagers of bedrijfsleiders afstuderen, is het eerst zaak mee te doen en in te schrijven. Dat kan hier. De organisatie er naar te starten met tien deelnemers en er was op het moment van het webinar nog ruimte, al kan na een speciale openingsaanbieding de inschrijving straks zomaar vol zijn.

Voor de eerste twintig deelnemers ligt namelijk een flinke subsidie te wachten, waardoor het inschrijfgeld voor twee jaar 'studeren' niet de oorspronkelijke 10.000 euro is, maar slechts 4.000 euro dankzij 60% Colland-subsidie. Enige voorwaarde: een deelnemer moet onder de CAO Glastuinbouw vallen.

Voor meer informatie:
Kasgroeit
www.kasgroeit.nl 
[email protected]  

Anneke Postma
088 - 329 20 70