Alexander Brjuhins, Bilat Handel GmbH, over ontwikkelingen Russische markt

"Problemen met import speelt binnenlandse productie in de kaart"

De corona heeft ook de Russische markt niet ongemoeid gelaten. In maart en april stortte de markt ineen en viel de vraag weg, maar vanaf mei kwam er weer schot in de zaak. Dit gold echter vooral voor de binnenlandse telers, zo vertelt Alexander Brjuhins van Bilat Handel, vertegenwoordiger voor Rosen Tantau en HilverdaFlorist op de Russische, Oekraïense en Wit-Russische markt. Komende week "staat" hij met de genetica van Rosesn Tantau op de FlowersExpo in Moskou.


Alexander Brjuhins en Klaus Wolf van Rosen Tantau, op een eerdere editie van de FlowersExpo Moscow.

Minder import, hogere prijzen
Het inzakken van de vraag in maart en april ging gepaard met een goeddeels wegvallen van internationaal vrachtverkeer. Echter, na de grootste gekkigheid begon de vraag weer aan te trekken. Maar er vloog nog altijd niets of het was zo schrikbarend duur dat het voor de handel praktisch geen zin had vrachten te versturen. Dit, zo weet Brjuhins, speelde Russische kwekers in de kaart.

Eerste schooldag
Afgelopen dinsdag was het 1 september, traditioneel een belangrijke dag voor de bloemensector in Oost Europese landen. Deze dag is traditioneel de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar en op die dag geven kinderen hun leraren een bloemetje, zo wil de traditie.De verkoop is goed verlopen - in het bijzonder voor de binnenlandse kwekers, weet Brjuhins - en an sich heeft men de 'mazzel' dat dit ook gold voor de andere grote bloemenfeesten, Valentijn en International Women's Day, omdat deze nog net vóór de corona vielen.

Lokale productie groeit
De algemene tendens is dat de lokale bloemenproductie de komende jaren verder zal groeien, vertelt Brjuhins. "Veel kwekers lopen rond met uitbreidingsplannen en nieuwe partijen ruiken kansen en doen pogingen in te stappen. Echter, het gaat al gauw om grote investeringen en te meer omdat de situatie wereldwijd nog altijd onzeker is, zal dit het groeitempo voor de komende tijd zeker beïnvloeden."

FlowersExpo Moscow
Komende week, van 8 t/m 10 september, vindt de FlowersExpo Moscow plaats. Het evenement is dit jaar een combinatie van on- en offline en omdat het voor de buitenlandse bedrijven en bezoekers lastig zal zijn 'in-person' te verschijnen, kiezen deze veelal voor de digitale weg. Op deze wijze zal ook Rosen Tantau aan aantal nieuwe variëteiten presenteren. "Russische kwekers zoeken altijd naar iets nieuws en wij hebben, bijvoorbeeld, enkele veelbelovende nieuwe rode nummers, die we graag even onder de aandacht brengen."

Hoewel Brjuhins graag het oude format gezien had, heeft hij bewondering voor de organisatie, die in zo'n korte tijd een professioneel en gebruiksvriendelijk online platform van de grond getild heeft. Daarnaast is er ook een voordeel. "Normaal gesproken ben ik 1/3 van het jaar op reis. Doordat nu alles digitaal moet, hebben we qua efficiëntie ook het nodige opgestoken en geleerd ook langs deze weg met onze partners de weg vooruit te bewandelen."

Voor meer informatie:
Bilat Handel GmbH
Alexander Brjuhins
Email: office@bilathandel.de    
www.bilathandel.de


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.