Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hommels van eigen bodem voor Noorse telers

Pollinering AS opende recent haar nieuwste productiefaciliteiten. Zo kan de hommelproducent de beste bestuivers leveren voor Noorse telers van onder andere tomaten, paprika’s en frambozen. Deze investeringen werden mogelijk doordat Biobest en distributeur Vekstmiljø AS het bedrijf eind 2019 overnamen.

Hommels zijn uitstekende bestuivers, menen de genoemde partijen. Eén enkele hommel is net zo effectief als vijf honingbijen als het gaat om het bestuiven van frambozen. Telers profiteren ook van het feit dat hommels eerder in het jaar, als de temperatuur lager is, aan het werk gaan. In tegenstelling tot honingbijen, die alleen in goed weer vliegen, gaan hommels zelfs aan het werk in regenachtige en bewolkte omstandigheden waardoor ze ideale bestuivers zijn voor Noorse gewassen.

In 2003 opgericht
Omdat hommels niet in Noorwegen kunnen worden geïmporteerd, moeten de telers vertrouwen op lokaal geproduceerde hommelnesten van de inheemse hommelsoort - Bombus terrestris terrestris. Pollinering AS, gevestigd in Jæren, aan de zuidwestkust van Noorwegen, levert sinds 2003 hommels aan Noorse telers. Deze helpen de opbrengst van tomaten, paprika's en frambozen te optimaliseren.

Nieuwe state-of-the-art faciliteiten
Na de overname zijn de bestaande faciliteiten van het bedrijf ingrijpend gemoderniseerd. De nieuwe, ultramoderne, klimaatgecontroleerde faciliteiten omvatten een aparte productie-eenheid voor koninginnen, drie hightech productieruimtes en een grote keuken waar het voedsel voor de hommels wordt bereid. In de nieuwe faciliteiten gelden de hoogste hygiënische normen. De hommelnesten worden vóór verzending zorgvuldig gecontroleerd om de hoogste kwaliteit te garanderen.

Elke productieruimte is uitgerust met een veiligheidsknop, die een sterk rood licht inschakelt. De ruimte blijft zo verlicht voor het personeel, maar niet voor de hommels die geen rood licht zien. Dit rode licht wordt ook gebruikt in de inpakruimte, zodat de hommels rustig blijven en makkelijk en veilig in te pakken zijn.

Hele jaar produceren volgens hoge normen
"De productie van hommelnesten vindt nu plaats volgens de hoge normen van Biobest. Dat zorgt voor een kwaliteitsniveau dat voorheen niet op de Noorse markt te zien was", legt Berge Sandanger, General Manager van Vekstmiljø, uit. "Pollinering AS produceert nu het hele jaar door, zodat de hommelnesten altijd in optimale conditie zijn om aan de bestuivingsbehoeften van elk gewas te voldoen.”

Ervaring
Biobest blijft innoveren en is een echte wereldspeler op het gebied van natuurlijke gewasbestuiving. Door de samenwerking met Pollinering AS ondersteunt Biobest de ontwikkeling van lokale hommelsoorten en biedt Biobest klanten een breed scala aan commercieel verkrijgbare hommelsoorten in de sector.

Pollinering AS benut de uitgebreide ervaring en expertise van Biobest. De oprichter van Pollinering AS, de gepensioneerde bioloog Karl Ivar Stangeland, kweekt al zo'n 29 jaar hommels. Hij blijft een belangrijk lid van het nieuwe Pollinering-team, net als zijn jarenlange collega’s Dainis Apinis en Viorika Dohotar.

Het team kreeg onlangs versterking van productiemanager Maren Homnes Oddane. Met een masterdiploma in plantenwetenschappen van de Noorse universiteit voor biowetenschappen kwam zij in dienst. Ze werkte bij NORGRO AS, waar ze als adviseur in de glastuinbouw ervaring opdeed in de samenwerking met Biobest.

Keuze hommelnest
"Na de upgrade en uitbreiding van de Pollinering-faciliteiten is onze productiecapaciteit gestegen tot 12.000 hommelnesten per jaar", legt Maren uit. "De telers hebben keuze uit drie Biobest-nesten - geschikt voor verschillende gewassen en tijden van het jaar.”

Maren licht toe welke dat zijn. “Standard Hives zijn ontworpen voor tomaten- en andere tuinbouwgewassen in de kas. Premium Hives zijn het meest geschikt voor bessen in open veld en voor de teelt van tomaten in de winter onder kunstlicht. Kunstlicht stelt namelijk hoge eisen aan zijn omgeving en vraagt om een sterker hommelnest om voldoende bestuiving te garanderen. Zowel Standard als Premium Hives gaan 6 tot 8 weken mee. Bovendien bieden we nu voor korte bestuivingen van 4 tot 6 weken Medium Hives aan.”

IPM
Bij het inzetten van hommels voor de bestuiving van gewassen is het belangrijk dat de telers goed letten op de chemische producten die zij in het gewas gebruiken, omdat deze hommels kunnen schaden. Wereldwijd is dit een belangrijke drijfveer geweest voor de toepassing van geïntegreerde bestrijdingstechnieken (IPM).

"Biobest is ook een wereldwijde leider in het produceren van nuttige insecten, mijten en nematoden en biedt een uitgebreid portfolio van biopesticiden, vangplaten en monitoring- en scoutingtools," legt Maren uit. "Door grote investeringen in R&D en strategische partnerschappen en overnames is de Biobest Groep een leidende kracht op het gebied van IPM.”

De Noorse hommelnesten van Pollinering AS zijn nu verkrijgbaar bij Biobest en Vekstmiljø AS, evenals via de distributeur NORGRO AS.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.nl
cs.nl@biobestgroup.com

Publicatiedatum: