Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabo Tuinbouwbarometer Q3 weer aardig op niveau

In het derde kwartaal van 2020 eindigde de Rabo Tuinbouwbarometer op een waarde van 6,5. Voor de meeste producten is de situatie in de loop van het tweede kwartaal sterk verbeterd, maar voor enkele producten zijn de vooruitzichten nog somber. Vooral voor producten die veel bij evenementen of in de luxere horeca worden gebruikt (kruiden, snijcymbidium, snijhortensia, witte roos), blijft de afzet zorgelijk. Daarentegen hadden gewassen die in maart minder zijn geplant of waar veel vraag naar was (zoals chrysant of appel) in juni een prima prijs.

 

Sierteelt doet beperkt beroep op coronanoodfonds
De export van sierteeltproducten was in maart, april en mei 500 miljoen euro lager dan in 2019. In sommige landen was tijdelijk geen enkele afzet mogelijk waardoor veel productie- en handelsbedrijven een groot omzetverlies hadden. Voor veel bedrijven was hun omzetverlies tussen half maart en half juni lager dan de drempel van 30%. Deze 30% is vanuit de overheid benoemd als grens om in aanmerking te komen voor een steunpakket. Deze grens betekende voor veel bedrijven dat ze net te weinig omzetverlies hadden en dit zelf moesten opvangen. Een deel van de overheidssteun blijft dus ongebruikt. Daarom heeft het crisisteam gepleit voor een lagere drempel om in aanmerking te komen voor het noodfonds.

Afzet groenten en fruit neemt langzaam toe
De omzet van supermarkten in aardappelen, groenten en fruit (AGF) was in maart en april zeer hoog. Het bijna volledig wegvallen van de foodservice-omzet was daarvan de oorzaak. Inmiddels mogen restaurants en cafés weer gasten verwelkomen en komt de vraag naar luxere groente- en fruitsoorten, de ‘typische horecaproducten’ ook weer langzaam op gang.

Eén van de productgroepen met een goed voorjaar was zachtfruit. Aardbeien zijn in april en mei tegen goede prijzen verkocht. Ook de vraag naar bramen, frambozen en rode bessen ligt inmiddels op een goed niveau, maar blijft ook afhankelijk van de horeca. De eerste weken van het Nederlandse blauwe bessenseizoen geven goede hoop voor de toekomst.

bron & beeld: Rabobank

Publicatiedatum: