MPS krijgt concurrentie op gebied digitale milieuregistratie-eis

Kwekers hebben de wettelijke verplichting bij te houden welke gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen zij gebruiken. Daarnaast moeten ook het energie en waterverbruik bij instanties bekend zijn.

Vanaf 31 december moeten deze gegevens, zo heeft Royal FloraHolland verordend, 'uniform en digitaal' beschikbaar zijn. Ook wil men van de leden een strategie m.b.t. biologische gewasbescherming op papier hebben. De standaard die aangeeft hoe dit precies dient te gebeuren zou zijn vastgelegd in het Floriculture Sustainability Initiative; en de enige partij die aan die standaard voldoet en dus gemachtigd is u van een formulier te voorzien waarop de vinkjes gezet kunnen worden is MPS.

Maar daar gaat verandering in komen. Binnenkort hoopt GlobalGAP in samenwerking met GreenlinQdata, met een alternatief te komen. Naar verwachting maken zij eind september hun prijzen bekend, zodat kwekers de gelegenheid hebben hun registratie voor eind van het jaar ook via een concurrerende partij op orde te krijgen.

GlobalGAP
De verplichte certificering (t.o.v. de verplichte registratie eind dit jaar) volgt een jaar later, dus per 31 december 2021. Tegen die tijd hoopt GlobalGAP ook een oplossing voor de gevraagde milieucertificering te hebben. Het huidige GlobalGAP certificaat is gericht op het aantonen van een 'verantwoorde' productie (Good Agricultural Practices). Het is daardoor nu nog géén milieucertificaat. Maar dat gaat dus veranderen doordat de milieu-eisen worden aangescherpt. Daarnaast komt Global met een apart milieuprogramma. Wanneer dat zo ver is, biedt GlobalGAP samen met GreenlinQdata een complete oplossing voor digitale milieuregistratie en milieucertificering.

MPS
Het vernieuwde certificaat MPS ABC 3.0 voldoet op dit moment al aan de vereisten. Voor Nederlandse kwekers heeft MPS inmiddels hun tarieven verlaagd. Er is een prijs vastgesteld voor het eerste jaar registreren. In het tweede jaar geldt een certificeringstarief - dat MPS vooral voor kwekers met een klein teeltoppervlak heeft verlaagd - en een hectaretoeslag.

Internationaal
Ook voor kwekers in Duitsland, België, Italië en Spanje is onze verwachting, dat GreenlinQdata en GlobalGAP binnenkort een oplossing bekend maken. De tool wordt vertaald en gekoppeld aan de land-specifieke databases van gewasbeschermingsmiddelen. GlobalGAP zoekt ook de samenwerking met andere registratietools of farm management systemen voor de overige landen. Zodra hierover meer bekend is, delen we dit met u.

Klik hier voor meer informatie op de website van Royal FloraHolland.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven