Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boot terug in Westlandse logistiek?

Tholen - Economische groei gaat onvermijdelijk gepaard met extra logistieke bewegingen. Het zijn vooral de vrachtwagens die in het oog springen in het Westland. Toch kijkt Westland, naast het wegennet, ook naar het OV en naar logistiek over water, zo valt te lezen in de Omgevingsvisie 2.0.

Nostalgici zullen direct terugdenken aan de Westlandse schuit waarmee de tuinder naar de veiling ging. Zover zal het niet komen, maar de boot als aanvulling op de vrachtwagen is wel een serieuze overweging voor de gemeente.

OV
Hoogwaardig openbaar vervoer is volgens Westland 'een absolute voorwaarde' voor de economische ontwikkeling van de glastuinbouwgemeente en de Greenport Horti Campus. Sneller, frequenter en comfortabeler openbaar vervoer moet een goed alternatief voor de auto te bieden.

Doorstroming
Met de verwachte groei van het verkeer richting 2030 zal de verkeersdruk waarschijnlijk niet voldoende afnemen. Verbetering van de doorstroming voor vrachtverkeer naar de A4/A20 blijft daarom de komende jaren (ook) een belangrijk aandachtspunt waarvoor aanvullende maatregelen nodig zijn. 


Screenshot uit archiefbeelden van het YouTube-kanaal van Leendert W. Koppenol. Kijk de filmpjes hier. 

Over water
Een opvallende optie die in de Omgevingsvisie 2.0 ook wordt genoemd, is vervoer over water. Dit zou de reistijd tussen de Rotterdamse haven en Westland kunnen verkorten, bijvoorbeeld door containers per binnenvaartschip van de Tweede Maasvlakte naar Vlaardingen / Hoek van Holland te transporteren, waarna deze per vrachtwagen naar Westland worden vervoerd.

Een verkenning naar de haalbaarheid van een containerterminal in Hoek van Holland loopt (Coolport Westland). Mogelijkheden hiertoe en andere mogelijke initiatieven brengt Westland samen met het Havenbedrijf Rotterdam, de provincie, het Rijk en ondernemers in beeld, zo valt te lezen in de visie. 

Bekijk hier de Omgevingsvisie 2.0, waarin ook de toekomst van de glastuinbouw in de regio besproken werd, net als de plannen op energiegebied en met bedrijventerreinen

Reageren
In de Omgevingsvisie 2.0 staan, naast een ambitieuze toekomstvisie met Westland als welvarende internationale gemeente, deels plannen die al eerder gemaakt zijn. Tot 18 september ligt de visie ter inzage en kunnen mensen reageren, o.a. via [email protected] met als onderwerp 'zienswijze omgevingsvisie'.