Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groeiend Westland komt ruim dertig hectare bedrijfskavels tekort

Tholen - Als 'belangrijke schakel in het glastuinbouwcluster' groeit de vraag naar bedrijfsruimte in Westland hard. Drie- tot viermaal harder zelfs dan bij andere gemeenten in de regio Haaglanden. Richting 2030 wordt daarom een tekort 28 tot 33 hectare verwacht.

Groei van bestaande locaties in Kwintsheul, Hoek van Holland en Poeldijk moeten dit tekort voorkomen, zo valt te lezen in de Omgevingsvisie 2.0.

Bij de locatiekeuze voor 30 hectare extra bedrijventerrein hebben bij Westland grootschalige locaties en grote bedrijfskavels de voorkeur. Deze vraag van circa 30 hectare kan worden opgevangen op twee of drie grootschalige locaties:

• Bovendijk (4,5 ha)

• Loswal de Bonnen (Hoek van Holland, circa 18 ha)

• Uitbreiding van ABC Westland (12 netto en 17 ha bruto)


Links: ABC Westland groeit, op Honderdland bouwt o.a. Coöperatie DOOR

'Stoelendans'
Het zijn echter niet alleen de grote jongens die groeien en ruimte nodig hebben. Ook kleinere bedrijven in Westland hebben een huisvestingsvraag. Die wordt geraamd op 3 hectare. Westland verwacht dat deze ruimte beschikbaar komt als (grotere) bedrijven van lokale bedrijventerreinen verhuizen naar grootschalige bedrijventerreinen.

Arbeidsmigranten
Naast bedrijven moeten zich op bedrijventerrein ook arbeidsmigranten gaan huisvesten, zoals momenteel al op de terreinen Honderdland, Zwethove en Elsenbos het geval is. Een voordeel daarvan is volgens Westland dat veel arbeidsmigranten op dezelfde bedrijventerrein werken.

Voor de locatie ABC Westland is een aanbod gedaan om ook huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren. 

Bekijk hier de Omgevingsvisie, waarin o.a. de situatie aangaande glastuinbouwuitbreiding wordt besproken. Een overzicht daarvan hier.

Reageren
In de Omgevingsvisie 2.0 staan, naast een ambitieuze toekomstvisie met Westland als welvarende internationale gemeente, deels plannen die al eerder gemaakt zijn. Tot 18 september ligt de visie ter inzage en kunnen mensen reageren, o.a. via [email protected] met als onderwerp 'zienswijze omgevingsvisie'.