Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Juli: meer full freighters, minder luchtvracht op Schiphol

Het aantal vluchten van en naar Schiphol in juli daalde ten opzichte van vorig jaar met -65% tot in totaal 15.704 (44.736 in juli 2019). Dit resulteerde in een passagiersvolume van in totaal 1.34 miljoen passagiers (6.72 miljoen in juli 2019) die van, naar of via Schiphol reisden. Het aantal reizigers is daarmee afgenomen met -80% ten opzichte van 2019. Het aantal vrachtvluchten steeg tot 2.336 (+101%) ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, het vervoerde tonnage is desalniettemin lager dan vorig jaar (-7%).

Toenemende aantallen
Er is een sprong in bedrijvigheid gemaakt begin juli, onder andere door het opheffen van reisbeperkingen door overheden. De rustigste dag van juli (1 juli) telde 367 vliegtuigbewegingen, de dag met meeste vliegbewegingen (31 juli) kwam tot 579. Het aantal passagiers op dag niveau is gedurende de maand juli verdubbeld van ruim 28.000 passagiers op 1 juli naar ruim 58.500 reizigers op 31 juli. De start van het vakantieseizoen speelde hier ook een rol in.

Europees vliegverkeer
De start van het vakantieseizoen in Nederland (en Europa) heeft ertoe geleid dat met name het aantal passagiers binnen Europa een relatieve opleving kende naar traditioneel populaire vakantiebestemmingen als Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal. Vergeleken met vorig jaar is het aantal reizigers beperkt en laten deze landen ten opzichte van juli 2019 een afname zien variërend van -57% tot -75% in reizigers.

Intercontinentaal verkeer
Het intercontinentale vliegverkeer geeft een ander beeld. Zo is het aantal passagiers van en naar bijvoorbeeld China, de Verenigde Emiraten en Noord-Amerika beduidend lager (-86% tot -92%). Het totale aantal intercontinentale vliegbewegingen is echter -50% van 2019, dit komt vanwege het toegenomen aantal volledige vrachtvluchten.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van juli 2020.

Vooruitblik augustus
Van de toename in vliegbewegingen en reizigers wordt verwacht door dat de stijgende lijn doorzet in augustus. Eind augustus verwacht Schiphol momenteel tussen de 65.000 en 80.000 passagiers per dag te mogen verwelkomen op ongeveer 750 tot 850 vluchten. Schiphol ademt mee met het ingezette herstel en zorgt dat voldoende capaciteit beschikbaar is om het aantal passagiers en vluchten veilig en efficiënt af te handelen.

bron: Schiphol

Publicatiedatum: