Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wouter de Vries, Parfum Flower Company

Geurende roos niet zomaar verslagen

De corona is Parfum Flower Company niet ongemerkt voorbij gegaan. Het bedrijf, dat zich toelegt op het in de markt zetten van geurende (tuin)rozen, zag tegen eind maart plots 90% van de verkoop wegvallen. Na de initiƫle paniek kwam echter de samenwerking, de creativiteit en nieuwe kansen.


Wouter de Vries

Bruiloften gingen niet door, alle mogelijke festiviteiten in groepsverband werden gecanceld, bijna alles werd tot nader order verplaatst, uitgesteld of afgelast. "Toch kunnen we de verliezen niet geheel hierop verhalen", vertelt Wouter de Vries, marketing manager bij Parfum Flower Company. "De aanvoer zelf viel ook volledig stil, cargo vanuit bijvoorbeeld Afrika waren niet meer te betalen. En wat wel kwam, was soms dermate vertraagd, dat de kwaliteit van de bloemen te slecht was om nog te kunnen verkopen."

Collectief
Het bedrijf heeft naar eigen zeggen het geluk deel uit te maken van de Dutch Flower Group (DFG)." Dankzij het collectief, intensief contact tussen de partijen, en de bereidheid om elkaar te helpen, konden de eerste klappen worden opgevangen. Ik ben daarom erg dankbaar voor deze samenwerking."

Blik vooruit
De afgelopen tijd gaat het beter, wat Wouter deels verklaart uit het feit dat lokale, seizoensgebonden productie in Nederland en Duitsland op gang is gekomen. Dit is een welkome aanvulling op het assortiment en kan, wanneer om wat voor reden dan ook buitenlandse aanvoer hapert, helpen eventuele gaten te vullen.

Maar internationale leveringen zijn ook voor een belangrijk deel weer op gang gekomen. Wekelijks komen bestellingen binnen uit Zuid-Amerika en Kenia. Volgens Wouter is dit niet alleen essentieel voor Parfum Flower Company, maar ook voor de leveranciers zelf. "Het is cruciaal dat de internationale supply chain gaande houden", aldus Wouter. "Als we dit loslaten, zouden tal van mensen hun baan verliezen, en omdat bijvoorbeeld Kenia geen sociaal vangnet kent als wij hier, betekent dat een drama."

Een van de vaste leveranciers, Tambuzi, zag een groot deel van de afzet wegvallen. Toch heeft men er tot nog toe nauwelijks mensen ontslagen, weet Wouter. "Dat kan bijvoorbeeld door mensen te vragen halve dagen te werken en mensen om de week te laten komen. Dat is natuurlijk niet ideaal, maar de teler heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn medewerkers en de lokale gemeenschap. Een mooi voorbeeld is ook dat een deel van de rozen geruimd is om plaatst te maken voor groenten, welke bedoeld zijn voor die lokale omgeving."

Zero Waste Flowers
Tot slot is ook Parfum Flower Company niet stil blijven zitten. "Iedere crisis biedt kansen. Zo zijn we bijvoorbeeld begonnen met het drogen van rozen. Wij zijn altijd al sterk afhankelijk geweest van de seizoenen, zo zakt de verkoop in de winter altijd sterk in. Maar de productie bij de kweker is min of meer constant, met als gevolg derving. Dat is zonde en bij wijze van proef zijn we begonnen een klein deel van het product te drogen. Gewoon om onze klanten iets extra's te bieden en minder product weg te gooien. Door corona hebben we het echter serieuzer aangepakt en hebben we zelfs een eigen merk gedroogde bloemen gelanceerd, Zero Waste Flowers."

De Zero Waste Flowers brand, welke actief onder de aandacht wordt gebracht bij importeurs en exporteurs, bestaat inmiddels uit een breed assortiment (zomer)bloemen. "We zien het primair als een innovatieve toevoeging, een manier waarop we derving tegengaan en zowel onze leveranciers als onze klanten iets extra's kunnen bieden."

Voor meer informatie:
Parfum Flower Company
Magnolia 1
1424 LA De Kwakel
T: +31 297 361006
[email protected]
www.parfumflowercompany.com

Publicatiedatum: