Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV: groeiremming zonder chemie

De regelgeving met betrekking tot chemische groeiremmers maakt het leven in de opkweek en in potplanten er niet eenvoudiger op.

Nu is het al jaren bekend dat groeiremming ook kan worden gerealiseerd met UV in plaats van met chemie. De Brabantse Plantenkwekerij Kapteijns past dit procedé al jaren toe bij de opkweek van prei en aardbei. Piet-Hein Kapteijns: “Toen wij voor het eerst begonnen met UV in 2009, was ons hoofddoel de bestrijding van ziekten, zoals meeldauw, roest, en xanthomonas. Dat lukte ons goed. Maar we merkten dat we op deze manier ook een compacter gewas konden produceren. Door te belichten met UV blijven de planten gedrongen en is maaien niet of minder vaak nodig.”

De foto toont het verschil tussen het sterke gedrongen aardbeigewas dat behandeld is met UV en het gewas dat niet is behandeld met UV.

Reden voor Arjo van der Sluis van CleanLight om deze techniek breder in de sector toe te passen. Arjo: “In steeds meer teelten zien wij dat kwekers op zoek zijn naar een niet-chemische manier om hun gewas compact te houden. Dus, zelfs als ze geen ziekteproblemen hebben, gaan ze toch aan de slag met ons”.

Een recent voorbeeld is het bedrijf GP-Powerplants. Pietro van Genderen licht toe: “Afgelopen winter hebben wij CleanLight modules op onze gietbomen gemonteerd. Daarmee geven we dagelijks een hele lichte dosering UV. Het gaat om een behandeling van slechts luttele seconden per dag. We zien het deels als ‘bestrijding van ziekten’, maar ook als ‘supplement’ of ‘aanvulling’ voor het gewas. Want per slot houdt ons kasdek (glas) een groot deel van het natuurlijke UV-licht van de zon buiten, terwijl het gewas wel baat heeft bij full-spectrum licht, dus inclusief UV. We lossen het chronisch tekort aan UV-licht in de kas deels op door middel van deze techniek. Dan presteert het gewas beter.”

“Na installatie moesten we de optimale dosering afstemmen", vervolgt Pietro. "Nu zien we inderdaad een meer compact gewas, en ook een hoger gehalte aan droge stof. Dat zijn twee belangrijke indicatoren van gewasgezondheid en van kwaliteit voor onze klanten. En uiteraard, vrij van ziekte.”

De volautomatische setup bij GP Powerplants. Klik hier voor bewegend beeld.

De CleanLight technologie is ontwikkeld in 2005 voor de versterking van tuinbouwgewassen en de bestrijding van ziekten. Deze systemen worden, zo weet CleanLight, nu toegepast door meer dan 4000 kwekers in ongeveer 30 landen.

Voor meer informatie:
CleanLight
Arjo van der Sluis
0317-497620
arjo@cleanlight.nl
www.cleanlight.nl 

Publicatiedatum: