Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

227 miljoen euro nettowinst voor Rabobank in eerste helft van 2020

In het eerste halfjaar van 2020 had Covid-19 grote invloed op Rabobank. De bank heeft tijdelijke financiƫle ondersteuning geboden aan in totaal ongeveer 7.500 particuliere klanten en 72.500 zakelijke klanten. Rabobank realiseerde een nettowinst van 227 miljoen euro. Het in vergelijking met het eerste halfjaar van 2019 lagere resultaat is voornamelijk toe te schrijven aan de impact van de coronapandemie. Ook de aanhoudende lage renteomgeving is van invloed geweest.

De effecten van de coronacrisis zijn vooral zichtbaar in de significant hogere toevoeging aan de kredietvoorzieningen. Deze zijn toegenomen van 440 miljoen euro in de eerste helft van 2019 naar 1,442 miljard euro in de eerste helft van 2020, wat overeenkomt met 69 basispunten van de gemiddelde leningportefeuille.

De inkomsten bleven achter door een lager activiteitenniveau bij klanten in combinatie met negatieve herwaarderingen van activa als gevolg van Covid-19. De neerwaartse trend in de operationele kosten zette door, mede door de deconsolidatie in 2019 van de dochteronderneming RNA in de Verenigde Staten. De cost/income ratio is gestegen naar 65,3%.

Met 415,4 miljard euro bleef de leningenportefeuille relatief stabiel. De leningenportefeuille in Food & Agri-sector is met 1,1 miljard toegenomen tot 108,3 miljard euro. De toevertrouwde middelen van retail- en wholesale-klanten zijn in de eerste helft van 2020 gestegen met 23,0 miljard toegenomen. Dit is in lijn met de algemene trend in de Nederlandse spaarmarkt, die is gegroeid door de effecten van Covid-19. Ook het seizoenseffect van vakantiegeld is zichtbaar in deze stijging.

De kapitaalpositie van Rabobank is robuust gebleven. De common equity tier 1 (CET 1) ratio is gestegen tot 16,6% en ligt daarmee ruim boven het door de toezichthouders vereiste niveau en boven de eigen doelstelling van minimaal 14%. Het rendement op het eigen vermogen bedroeg 1,1% tegen 5,9% in de eerste helft van 2019.

Klik hier voor de halfjaarcijfers en achterliggende informatie.

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: